Az ELTE Füvészkert Budapest meghitt kis zuga

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Egy csöndes zug a fővárosban – a Füvészkert

Az ELTE különleges oktatási egysége és az ország első botanikus kertje, és nem csak a Pál Utcai Fiúk miatt népszerű. Olyan érdekességek között pihentethetjük itt megfáradt gondolatainkat, mint a 150 éves páfrányfenyők, az orchideák, és a több száz fajta különleges kaktusz. Tökéletes helyszín, ha az ember el szeretne kicsit bújni a világ elől, akkor pedig még jobb, ha ezt valaki mással szeretné megtenni. 

A főváros kertje

Egy csöndes zug a fővárosban – a Füvészkert

A kert története:

Az ELTE Botanikus Kertje az ország első botanikus kertjeként jött létre, melyet – akárcsak Európa-szerte – a Tudományegyetem Orvosi Kara alapított elsősorban kutatási és oktatási célokra. Ismertségéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy Molnár Ferenc közismert regényében, A Pál utcai fiúkban a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára. A 2008 óta hivatalos névként szolgáló „Füvészkert” elnevezés ennek a regénynek köszönhetően maradt meg, és terjedt el a köztudatban.

Fennállása óta azonban sajnos többször voltak kénytelenek költöztetni a parkot, hol az egyetem áthelyezése (előbb 1777-ben Nagyszombatból Budára, majd 1784-ben Pestre), hol pedig helyhiány miatt. A költözködések természetesen megviselték a Füvészkertet, de amennyire csak lehetett azért mindig igyekezték óvni a híres növény gyűjteményeit. Gondozásukat mindig szakavatott kezek végezték, s a kert vezetői a magyar természettudomány kiemelkedő személyiségei közül kerültek ki.

2006-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem különleges (a kari szervezetbe nem tartozó) oktatási egységeként Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban az Illés utca 25. alatt működik. A megvásárolt területen Pollack Mihály tervei szerint átépített és kibővített egykori vadászkastély lett a kert központi épülete: itt kaptak helyet a vezetéséhez szükséges irodák is.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Látványosság