Az ország szesztérképe a következőképp alakul: Budapest és környéke fogyasztja el az összes, boltban megvásárolt tömény értékének 37 százalékát, a "legszárazabb" pedig a délnyugat-magyarországi régió.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Egy nagyváros éves költségvetését isszák el a magyarok

Egy év alatt 12 százalékkal emelkedett az égetett szeszek forgalma. Ez azt jelenti, hogy 2017-ben összesen 84 milliárd forintot költöttünk erre az italfélére, a legnépszerűbb röviditalok a gyomorkeserű és a vodka.

Töményital

A Nielsen kiskereskedelmi indexéből kiderül, hogy a töményitalok toplistájának élén a gyomorkeserű, a vodka és a pálinka áll. Az index a vendéglátóipari-egységekben realizálódó forgalmat nem méri.

Éves szinten 2017-ben 84 milliárd forint értékben vásároltak a magyarok égetett szeszt, ez 10 százalékos értékbeli növekedés mellett közel 19 millió liter töményitalt jelent. Ez mindössze 3 milliárd forinttal marad el Debrecen 2018-as költségvetésében meghatározott főösszegtől.

Az ország szesztérképe a következőképp alakul: Budapest és környéke fogyasztja el az összes, boltban megvásárolt tömény értékének 37 százalékát, a "legszárazabb" pedig a délnyugat-magyarországi régió, ami az értékbeli forgalom mindössze 10 százalékát teszi ki.

A kisebb alapterületű, 200 négyzetméter alatti boltokban realizálódik az értékbeli forgalom több mint egyharmada (itt jellemzően a kis kiszerelések mennek nagyot), míg a 400 négyzetméteresnél nagyobb boltok viszik el az értékbeli forgalom több mint felét.

A kereskedelmi márkák helyett a "névre" megy a magyar égetettszesz-vásárló: az értékbeli forgalom közel kilenctizede gyártói márkás. Ugyanakkor a sajátmárkás tömény stabilan őrzi piaci részesedését, ami jelenleg 14 százalék.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/sokkolo-egy-nagyvaros-eves-koltsegveteset-isszak-el-a-magyarok.1071814.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.