Amikor összeomlással fenyegetett a pisai ferde torony, 1990-ben lezárták a látogatók elől.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Egyenesebb lett a pisai ferde torony

Egy húsz évvel ezelőtti látványos mentőakciónak köszönhetően egyre kevésbé ferde a híres pisai torony: a fehér márványból készült építmény négy centiméterrel lett egyenesebb.

pisai ferde torony
Kép szerzője: davide ragusa on Unsplash

Egy szakértői csoport friss értékelése szerint a toszkán város jelképe stabil, "egészségi állapota" elégedettségre ad okot. A hozzáértők már 17 éve figyelik az építmény mozgását.  

A Michele Jamiolkowski építészmérnök vezette nemzetközi bizottság 1993 és 2001 között dolgozott a helyreállítási munkálatok tervezésén és koordinálásán. A 800 éves tornyot a talapzat alatt 44 centiméterrel elhelyezett több tonnányi súlyokkal "húzták egyenesre". Az akció során erős acélsodronyokkal biztosították az építményt.  

Az 58,5 méter magas épület már 1173-as elkészülte után elkezdett dőlni. Amikor a függőlegestől 4,5 méterrel tért el és összeomlással fenyegetett, 1990-ben lezárták a látogatók elől. A világörökségek közé tartozó pisai ferde tornyot 2001-ben, tizenegy év után nyitották meg újra.

Forrás: https://hvg.hu/kkv/20181120_Jon_az_uj_olasz_mogyorokrem_versenytarsat_kap_a_Nutella#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Gasztronómia, Kultúra, Nagyvilág, Utazás