Idehaza is akadnak sípályák

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Egynapos síelési lehetőségek

Bár már idehaza is akadnak sípályák, mégis jól esik bepakolni reggel a kocsiba és elmenni valahová, az ország határon túlra, ahol a síelésnek már szinte történelmi hagyományai vannak, ennek megfelelő infrastruktúrával és szolgáltatásokkal. Ha mégsem szeretnénk szállásra költeni, arra is van lehetőség, hogy egy (igencsak hosszú) nap alatt megjárjuk a kiszemelt terepet. A csupasport.hu összeszedte a legkézenfekvőbb megoldásokat, íme:

Egynapos síelés
Kép szerzője: Les Anderson on Unsplash

1. Hochkar

A kedvelt osztrák síterepek egyike Hochkar, amely Soprontól kevesebb, mint három óra autóúttal elérhető. A pályarendszer hossza 19 kilométer, amelynél természetesen találunk nagyobbat Ausztriában, de hóbiztosabbat garantáltan nem, a kezdőtől a haladóig mindenki megtalálja magának az ideális pályaszakaszt.

2. Unterberg

Győrből vagy a város környékéről ugyancsak kevesebb, mint három óra az út az unterbergi síközpontig. Egyedülállóan szép környezet várja a síelőt, amelynek valamelyest az infrastruktúra szenvedi meg a kárát, mert a természetvédelmi értékek megőrzése miatt kevés liftet építhettek ki. Kezdőknek és középhaladóknak ajánlottak a pályák.

3. Chopok – Jasná

Észak-Magyarországról ugyancsak nagyjából három óra autózással elérhető Chopok – Jasná, a legkedveltebb szlovák síterepek egyike. A 45 kilométernyi pálya mindenkinek lehetőséget kínál a síelésre, ráadásul az ezer méternél is nagyobb szintkülönbség már valódi kihívást jelent. A legjobb években akár öt hónapra is nyúlik a szezon.

4. Donovaly

Budapesttől kevesebb, mint három óra alatt elérhető az egyik legismertebb szlovák síterep, Donovaly. Közelsége miatt ez tényleg a legnépszerűbb a magyarok közében, már csak azért is, mert az elmúlt években rengeteg fejlesztést hajtottak végre, így a gyönyörű környezet elsőrangú szolgáltatásokat kínál. A pályák teljes hossza nagyjából 11 kilométer, a síliftekkel a pályán belül mindenhova gyorsan és könnyedén el lehet jutni.

5. Maribor – Pohorje

Még Budapesttől is csak kicsivel több, mint három óra az út Pohorjébe, a szlovén nagyváros, Maribor felett található síközpontba. Szinte ez a Magyarországhoz legközelebb lévő szlovén sípálya, amelyen ráadásul 41 kilométer a pályák összhossza. A pályarendszer fele kezdőknek való, de a nagyobb kihívásra vágyók is majdnem húsz kilométernyi szakaszon síelhetnek.

6. Rogla

A Balaton régiójából indulva ismét nagyjából három órát kell autózni Rogláig. Síiskola, freestyle-park, sífutóterep várja a síelésen kívül másféle kihívásra is ácsingózókat. 12 kilométer a pályák hossza, s bár a szintkülönbség nincs 500 méter, maga a terep 1000 méter felett kezdődik.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Téli programok, Utazás