Brit tudósok szerint a négy napos munkahét segítene a kizsigerelt munkaerő megerősítésében és a gazdaság felpörgetésében

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Egyre inkább igazolódik a négy napos munkahét hatékonysága

Brit tudósok szerint a rövidebb munkahét segítene a kizsigerelt munkaerő megerősítésében és a gazdaság felpörgetésében. Az Autonomy kutatóintézet vizsgálata nem talált érezhető kapcsolatot a termelékenység és a hosszú munkaidő között. Németországban például hatékonyabbak a munkavállalók, miközben átlagosan kevesebbet dolgoznak, mint az Egyesült Királyságban. Eközben Mexikóban vagy Görögországban kevésbé termelékenyek, hiába töltenek sokkal több időt a munkahelyükön, mint a szigetországban.

négy napos munkahét

A munkahét lerövidítésének járulékos haszna lehetne a károsanyag-kibocsátás csökkentése, ugyanis kevesebbet utaznának a munkahelyükre az emberek. Ezzel tehát Nagy-Britannia visszafoghatná szén-dioxid-kibocsátását. A kutatók nem ugranának fejest az ismeretlenbe: egyebek mellett azt ajánlják, hogy a munkaidő - bércsökkentés nélküli - mérséklését a közszolgáltatások területén próbálják ki. Az óvatos első lépések közé tartozhat még a bankszünnapok számának nyolcról 14-re emelése - ez egyébként nem is lenne nagy újdonság, hiszen az utóbbi szabály van érvényben például Máltán és Spanyolországban.

Az Autonomy szakértői azt is javasolják, hogy a kormány hozzon létre külön tárcát, amely felügyelné a projektet, nevezetesen az áttérést a négynapos munkahétre 2025-ig. Egyre többen értenek egyet abban, hogy a munkaidő rövidítése - a fizetések csökkentése nélkül - része lesz a jövő új gazdaságának, egyfajta új megállapodás lesz a munkavállalók és a munkaadók között - mondta Kyle Lewis, a kutatóintézet társigazgatója. Mint mondja: az előnyök a túlmunkával járó mentális és fizikai kimerültség megszűnésével kezdődnek és a kevesebb közlekedésből fakadó kisebb környezetterhelésig tartanak.

Forrás: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/negynapos-munkahet-munkaido-csokkentese.677925.html.677925.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Nagyvilág