Szénmonoxid mérgezés miatt idehaza évente átlagosan 20 ember veszti életét és több százan kerülnek kórházba.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Életveszélyt okozó szén-monoxid érzékelőkre figyelmeztet a hatóság!

A katasztrófavédők szerint a fűtési szezonban rendkívül fontos a biztonsági berendezések felszerelése. Azonban nem mindegy, milyen készüléket veszünk meg. Akadnak olyan termékek is, amelyek nem jelzik azonnal a bajt. A hatósági vizsgálatok szerint van bőven problémás termék a magyar boltokban. Szénmonoxid mérgezés miatt idehaza évente átlagosan 20 ember veszti életét és több százan kerülnek kórházba. A kellemes őszi időjárás ellenére csak októberben 6 esetet regisztrált a Katasztrófavédelem. Pedig a tragédiák rendszeres szellőztetéssel és megfelelő jelző berendezésekkel könnyen megelőzhetők.

Életveszélyt okozó szén-monoxid érzékelők

A háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid. Ennek ellenére csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van. A legtöbb baleset például megfelelő mennyiségű szellőztetéssel elkerülhető lenne, de az is fontos, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - ne keverjük össze más rosszulléttel.

Az érzékelő csak jelzi a veszélyt, a szivárgást előidéző állapotot nem szünteti meg. Sok fogyasztó abban a hitben van, hogy pusztán az érzékelő felszerelésével védve van, és emiatt lemond a tüzelőberendezéseik rendszeres éves ellenőrzéséről, illetve esetleges karbantartásáról is. A megbízható érzékelő kiválasztásában nagy segítséget nyújt a Katasztrófavédelem állandóan frissülő listája, amely fényképpel illusztrálva felsorolja a nem megfelelő és a megfelelő termékeket is.

 

Megfelelő CO érzékelők listája, képpel:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Nem megfelelő CO érzékelők listája képpel:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

A szén-monoxid mérgezés elleni otthoni teendők:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzvedelem_otb_szenmonoxid

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/hatosagi-figyelmeztetes-eletveszelyes-termekek-a-magyar-boltok-polcain.1071002.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.