Emlékkoncert Kocsi Zoltán tiszteletére a MÜPA-ban

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Kocsis Zoltán-emlékkoncert a MÜPA-ban

“Hatalmas egyéniség volt, egy zseni! Olyan, mint Ady vagy Csontváry; mindhárman kiálltak a magyar haza és a magyar nép mellett, úgy a múltban, mint a mában.”

 

 

 

 

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán-emlékkoncert a MÜPA-ban

Emlékkoncert – Kocsis Zoltán

 

Kocsis Zoltán Budapesten született 1952. május 30-án. A későbbi kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, érdemes és kiváló művész, a magyar zene egyik legnagyobb alakja volt. Nagyon korán, már háromévesen elkezdett zongorázni. Nemzetközi ismertséget fiatal felnőttként, vagyis 18 éves korában szerzett, amikor megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét.

 

Kocsis Zoltán 1997 őszétől vezette a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. Európa számos országában, illetve Japánban és az USA-ban is nagy sikerrel szerepelt. A közönség világsztárokhoz illő tisztelettel vette körül és ünnepelte, egyértelmű volt, mennyire tisztelik mint embert, és mint művészt is.
Huszonöt éves kora után 2005-ben kapta meg másodszor is a Kossuth-díjat. Minden év május 30-án tartotta már szinte menetrendszerűvé vált születésnapi koncertjét, melynek teljes bevételét a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.

 

 

Rá emlékeznek most a MÜPA-ban november 6-án, halálának egyéves évfordulóján, este fél nyolckor. A koncertet 18:00 órai kezdettel egy vetítés előzi majd meg, amelyen a 2015-ben előadott két Richard Strauss-mű (A béke napja és a Daphné) bemutatójáról készült filmet tekinthetik majd meg az érdeklődők, akik jegyet váltottak a koncertre. 

 

Hogy mi történt vele, milyen betegség miatt veszítettük el őt, és ezt hogyan viselte, azt a következő oldalon tudhatjátok meg.

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Érdekesség, Komolyzene, Kultúra, Rendezvényhelyszín, Rendezvényhelyszín Budapest