Emlékkoncert Kocsi Zoltán tiszteletére a MÜPA-ban

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Kocsis Zoltán-emlékkoncert a MÜPA-ban

“Hatalmas egyéniség volt, egy zseni! Olyan, mint Ady vagy Csontváry; mindhárman kiálltak a magyar haza és a magyar nép mellett, úgy a múltban, mint a mában.”

 

 

 

 

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán-emlékkoncert a MÜPA-ban

Emlékezzünk Kocsis Zoltánra – emlékkoncert a MÜPA-ban

 

Mielőtt Kocsis Zoltán végleg elment volna, utolsó interjújában szinte félvállról beszélt a betegségéről, pedig nagyon is komoly volt a baj. Egy évvel ezelőtt, október elején le kellett mondania minden fellépését (a Nemzeti Filharmonikusok egy tizennyolcnapos, tízállomásos, Japánt és Kínát is érintő turnéra indult volna vele az élen).

 

Ami a magyar közönséget illeti, a világhírű karmester legközelebb november 18-án, pont a Művészetek Palotájában (MÜPA) lépett volna fel, ám közben kiderült, hogy helyette Farkas Róbert vezénye majd. Akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy valóban nagy a baj…

 

 

Kocsis Zoltánnal az utolsó interjút a Népszabadság készítette.

"– Mindenféle pletykák terjengnek az egészségéről. Mondja, hogy van?

– Annyira vagyok beteg, amennyire a munkabírásomon látszik. Tehát semennyire. Voltak betegségeim mostanában, ilyen szövődmény, olyan szövődmény… De nem kell ezzel foglalkozni. Nyugodjon meg, majd én jelentkezem, ha igazán beteg vagyok" - nyilatkozta Kocsis.

 

Azt nyilatkozta, nem fél a haláltól, harminc-negyven éve felkészült már rá, főleg, hogy élete során már több műtéten is átesett. Legutóbb öt évvel ezelőtt operálták, akkor a szívét és aortáját kellett műteni, ám mivel nem tudta és nem is akarta feladni munkáját, egészségi állapota folyamatoan csak romlott. 

 

“- Szép, szomorú és egyben dermesztő egybeesés, hogy a Nemzeti Filharmonikusok sanghaji Bartók koncertjén Kocsis Zoltán haláltusájának óráiban a zenekar éppen a Kékszakállú herceg várát és a Csodálatos mandarint adta elő, amelyben a legmegrendítőbb epizód a mandarin halála volt” – mondta Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója Kínából.

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Érdekesség, Komolyzene, Kultúra, Rendezvényhelyszín, Rendezvényhelyszín Budapest