Ismerd meg te is Budapest legérdekesebb legendáit!

Life of Budapest


Szerző: Ilyés Zsófia

Budapest legérdekesebb legendái

A főváros története régi időkre nyúlik vissza, így hát természetes hogy nem egy legenda is életre kelt az idő haladása során. Most mutatok pár érdekes legendát Budapest életéből, melyek igen meglepőek és érdekesek is. :)

 

Ismerd meg te is ezeket a különleges budapesti legendákat!

Budapest legérdekesebb legendái

Budapest története régi időkig visszanyúlik, a sok gyönyörű és kincsnek minősülő emlékek mellett számos furcsa és hihetetlen legenda is él a magyar fővárosban. Most elmesélek nektek párat ezek közül, melyekről talán még nem is hallottál! :)

 

 

1.

Ha a Thököly úton figyelmesen megnézzük a házakat, az egyiknek az erkélyén egy nőalakot vehetünk észre, amint a párkányra könyökölve a távolba tekint. A budapestiek szerint még az első világháború idején élt itt egy fiatal házaspár, s a férfi elment a frontra.


Ifjú menye nagyon várta haza, így minden áldott nap az erkélyen állt és azt figyelte, szerelmese hazatér e aznap. Akkoriban a spanyolnátha is felütötte fejét és ez a fiatal menyet sem kerülte el, súlyos beteg lett.

 

A remény, hogy férje visszatér azonban ekkor sem hagyta el, még betegen is minden nap az erkélyen állt, figyelve mikor jön haza imádott férje. A legenda szerint itt érte utol a halál is, az erkélyen könyökölve.

 

A sors pedig úgy intézte, hogy a férfi másnap tért haza a frontról, de már csak halott asszonyát találta az erkélyen. A hűséges nőnek ő állított itt szobrot, ezután az erkély ajtaját befalaztatta, hogy soha többé ne léphessen ki azon az ajtón senki.

 

 


 

 

 

2.

 

Aki sokat jár a Deák téri metró aluljáróban, az felfedezheti a falon lévő betűket, melyek sokak szerint valamilyen titkos írást őriznek. Azonban ez egyáltalán nem igaz, hiszen a csempéken magyar és portugál költők számos versének részlete van.


Egy portugál művész, Joao Vieira versei vannak a falra festve, aki még ma is él, számára igen fontos hogy a népek közötti művészeti és kulturális kapcsolat szorosabbra fűződjön.


Így jött tehát, hogy az itt található alkotáson a portugál költők ( nem csak Vieria )  magyarul és a magyar költők, például Ady Endre versei szerepelnek portugál nyelven a metró aluljárójában.


Sok más költő versének részletei szerepelnek itt, köztük van Petőfi Szabadság, Szerelem, és a Nép Nevében című verse, József Attila a Dunánál és Ady Endre Elillant Évek Szőlőhegyén nevet viselő műve.

 

 

 

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség