A 46P/Wirtanen lesz a tízedik legközelebbi üstökös, amely a modern időkben meglátogatja a Földet

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Érkezik az év legfényesebb üstököse és a Geminidák

A 46P/Wirtanen a jövő héten halad át a Föld felett. Az objektum viszonylag közel, mintegy 11,5 millió kilométerre száguld el planétánk mellett. Bár ez a távolság soknak tűnhet, így is a 46P/Wirtanen lesz a tízedik legközelebbi üstökös, amely a modern időkben meglátogatja a Földet – írja a CBS News. Sőt, a 9. század óta ez lesz a huszadik legközelebbi üstökös.

Geminidák
Kép szerzője: Lucas Pate on Unsplash

Mivel az objektum az utóbbi évek legfényesebb üstököse, akár szabad szemmel is meg lehet majd figyelni. Az égitest megpillantása azonban nem lesz egyszerű. A fényszennyezés például megnehezítheti az észrevételt.

Az objektum magyar idő szerint december 16-án jár a legközelebb a bolygónkhoz. Érkezése egybeesik a Geminidák meteorraj éves hullásával, ezért is érdemes lesz december közepén éjszakánként időnként kipillantani az égre.

A 46P/Wirtanen a Jupitert megkerülve kering a Nap körül, pályáját 5,4 év alatt járja be. Az égitest egy viszonylag kicsi üstökös, átmérője nagyjából 1,2 kilométer.

Forrás: https://24.hu/tudomany/2018/12/06/46p-wirtanen-ustokos/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Nagyvilág, Rövid hírek

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.