Rengeteg szórakozási lehetőség, kiváló ételek és izgalmas események várnak minket a karácsonyi vásárokon

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Európa legjobb adventi vásárai

A karácsonyi vásárok manapság már nem csak az ajándékvásárlásról szólnak, hanem segítenek lelassulni, kicsit felkészülni a legszentebb ünnepre. Pusztán az ajándék ehhez bizony nem elég – szükség van látványra, illatokra, ízekre, hangulatra. Forró csokit vagy forralt bort szürcsölni a hidegben, sült gesztenyét ropogtatni, esetleg megkóstolni a helyi specialitásokat.

Karácsonyi vásár

Az Origo összeszedte Európa legizgalmasabb adventi vásárait, amelyekre érdemes egy hosszú hétvégét áldozni:

1. Zágráb, Horvátország

2018. december 1. és 2019. január 6. között

A karácsonyi harangok hangja, a mézeskalács és a forralt bor illata, na meg a többi finomság... Rengeteg szórakozási lehetőség, kiváló ételek és izgalmas események várnak minket Horvátország fővárosában. A legnépszerűbb horvát ételek közé tartozik a strukli, a polipsaláta és a Pag-sajt; néhány kevésbé ismert, ám tradicionális fogás a kulen és a zabrabački odrezak. A strukli a mi rétesünkhöz hasonló desszert, a kulen a legrangosabb és legdrágább kolbászféle az országban, a zabrabački odrezak pedig rántott csirke benne olvadt sajt és sonkadarabok.

2. Colmar, Franciaország

2018. november 23. és december 30. között

A colmari adventi vásár Európában a második, Franciaországban pedig az első legnépszerűbb. A városban minden van, amit egy turista megkívánhat: kultúra, pihenés, gasztronómia, borok, hagyományok és építészet. Tökéletes családok, baráti társaságok és szerelmes párok számára.

3. Bécs, Ausztria

2018. november 17. és 2018. december 24. között

Bécs a világ egyik legnépszerűbb célpontja, ha karácsonyi vásárról van szó. Az egész város egy gigantikus és varázslatos ünnepi piaccá alakul az év utolsó két hónapjában. A legismertebb a Vienna Magic of Advent elnevezésű piac, amely a városháza előtt terül el. Ha itt járunk, nem szabad kihagyni a híres helyi puncsot!

4. Aachen, Németország

2018. november 23. és december 23. között

Karácsony előtt a katedrális és a városháza körüli utcák, terek a színek és fények paradicsoma lesz. Mielőtt elnyelne minket a forgatag, térjünk be valamelyik helyi étterembe, és kóstoljunk bele az igazi német konyhába.

5. Bázel, Svájc

2018. november 22. és 2018. december 23. között

Itt található Svájc legkedveltebb karácsonyi vására; az egész óváros ünnepi ruhát ölt magára. A piacot Bázel legszebb terein tartják – ez a Barfüsserplatz és a Münsterplatz. A vásárban különféle svájci specialitásokat is találunk; kipróbálhatjuk például a raclette olvadt sajtot.

6. Tallinn, Észtország

2018. november 24. és 2019. január 6. között

A legenda szerint az ország első karácsonyi vásárát maga a Télapó szervezte meg. A történelmi város terén egy hatalmas karácsonyfa áll, amelyet fényárban úszó, apró házak vesznek körül. Itt árulják a legjobb kézműves termékeket és karácsonyi finomságokat. Érdemes megkóstolni a sült sertéshúst savanyú káposztával és véres hurkával, amely tipikus ünnepi fogás.

7. Brüsszel, Belgium

2018. november 30. és 2019. január 6. között

Az itteni adventi vásár az egyik legnépszerűbb és legcsodálatosabb Európában. Korcsolya, gyönyörű karácsonyfák, fény- és hangversenyek, ünnepi előadások, óriáskerék és megannyi finomság egy helyen. Tipikus helyi fogás a kagyló és a különböző tenger gyümölcsei. A kagylót általában előételként szolgálják fel, de sült krumplival főételként is fogyaszthatjuk. A belga húsgolyót pedig elsősorban marha- és sertéshús keverékéből készítik.

8. Prága, Csehország

2018. december 1. és 2019. január 6. között

Csehország legjobb adventi vására és az ünnepi színekbe öltöztetett város minden évben ámulatba ejti a turistákat. Prága Európa legromantikusabb városa, amely karácsonykor még bájosabb arcát mutatja. Finom helyi fogás a tejszínes gombaleves, a kulajda vagy a svíčková, amely cseh vadast takar.

9. Manchester, Egyesült Királyság

2018. november 21. és december 22. között

A legnagyobb és vitathatatlanul a legjobb karácsonyi vásárnak tartják az országban. Évente több mint 9 millió látogatót vonz. Mintegy 300 gyönyörű kialakítású stand, ínycsiklandó nemzeti ételek, italok és izgalmas ajándékok várják a látogatókat. Mindenképp érdemes megkóstolni a Manchester-tojást, amely pácolt tojás, kolbászhúsba, majd zsemlemorzsába forgatva, utána kisütve.

10. Bern, Svájc

2018. december 1. és 24. között

Bern középkori utcái egyedülálló környezetet biztosítanak az éves karácsonyi piac számára. Békés és nyugodt atmoszféra, kézműves termékek, helyi finomságok, ékszerek és játékok várják az ide érkezőket. Próbáljuk ki a helyi sajtokat, sőt, ha tehetjük, vigyünk haza az otthoniaknak is. Az Appenzeller például egy félkemény sajt, a Tête de Moine pedig nyers tehéntejből készült, szintén félkemény fajta. Sőt, megkóstolhatjuk az itthon is jól ismert röszti helyi változatát.

Forrás: http://www.origo.hu/tafelspicc/20181117-karacsonyi-vasarok-europaban-legjobb-karacsonyi-vasarok-europaban.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Gasztronómia, Látványosság, Program, Utazás, Ünnep