
A zsűri ebben az évben a nagykanizsai Wilhelm Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda az év fagylaltja címet, amelynek alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója.
Az év cukormentes fagylaltja illatos birs fekete ribizlivel, amelynek megálmodója egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes.
Nemcsak a zsűrizés folyt a nagyközönség előtt, de a kézműves fagylaltok készítését is bemutatták az érdeklődőknek, akik 150 féle fagylaltból választhattak a helyszínen.
Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az utóbbi években megjelentek a piacon olyan "fagylaltnak nevezett" termékek, amelyeket lelkesen vásárolnak a magyar fogyasztók, hiszen "nagy és olcsó", de ezek jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak. Hozzátette: természetesen készülhet jó fagylalt nagyüzemi körülmények között is, de ezeknél is feltétel a kiváló alapanyag, éppen ezért nevezhettek külön kategóriában az alapanyagokat gyártók is.
Grünwald Stefánia, a fesztivált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az év fagylaltja szakmai versenyt 1998 óta rendezik meg, általában budapesti, több alkalommal vidéki cukrászdákban, de most első alkalommal szerveztek köré fesztivált kulturális és szórakoztató programokkal. Idén 40-en pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal, eredményt négy kategóriában hirdettek.
Az alapanyaggyártók és forgalmazók versenyében a legjobbnak a budapesti Chef Market Zrt. Liberte névre keresztelt fagylaltját találták, amelyet Vladucz Péter készített.
Ugyanebben a kategóriában a legjobb mentes fagylalt a szintén budapesti m-Gel Hungary Kft. Pisztácia parajd fűszerével nevű fagylaltja lett, amelynek kitalálója Gangel András.
A közönség díját a rozmaringos fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amelynek alkotója Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza.
KAPCSOLÓDÓ
További cikkeink – kattintson a részletekért!
- Még két és fél évet várnunk kell a szebb Blahára
- Változott a meteorológiai riasztási rendszer
- Sitt helyett park lesz a régi teniszközpont helyén, a Margitszigeten
- A Velencei-tónál és a Balatonnál is több rendőr lesz a strandszezonban
- Magyar burgerező került a világ legjobbjai közé
- Magas kultúra és kiváló gasztronómia egy helyen
- Megvan a legkedveltebb édességek listája
- AZ ÉV HOTELE címért versenyben a Duna Relax!
- Rosalia fesztivál lesz a Városligetben
- Mostantól a Google Térkép is mutatja a traffipaxokat
- Aranynap-díj 2019 - a rendezvényes szakma legjobbjai
- Jót enni, jót inni, jól lenni
- Átment a dugódíj
- Utazás Kiállítás 2020
- Dekk - közösségi tér
- Kórusok éjszakája Budapesten
- Az esküvő margójára
- 5 + 1 főzési és bevásárlási tipp a #maradjotthon idejére
- Halászlé-variációk egy témára
- Noszvaj és környéke a Bükk ölelésében