Veszítsd el a fókuszt, hogy koncentráltabb légy!

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Fókuszban a motiváció

Az elmúlt időszakban bár sokan dolgoztunk, de jó néhányan otthonról, a „home office” híres-hírhedt intézményéből végeztük áldásos(?) tevékenységünket. A korlátozások feloldásával az élet kezd visszatérni a „normál” kerékvágásba. Vagy mégsem? Vajon képesek vagyunk ugyanott folytatni, ahol abbahagytuk? Újra minden reggel a metrón akarunk zötykölődni, délben sorban állni a kifőzdében és a délutáni kávét az iroda ablakán kibámulva isszuk meg?

Néhány gondolat a home office margójára a belső motivációval, fókuszáltsággal kapcsolatban. 
 

Hogyan veszítsd el a fókuszt egy pillanat alatt?

Belülről fakadó motiváció 


Az embereknek két csoportja van. Az egyik csoport rendelkezik egy olyan belső motorral, aminek hatására reggel felkelünk, és a feladatainkat elvégezzük, a listán sorban haladva szépen kipipálgatjuk a pontokat, és örömmel tölt el bennünket, hogyha rend vesz körül. Ezt a belső hajtóerőt hívhatjuk varázserőnek, motivációnak, szorgalomnak, ahogy tetszik. Ez tesz minket képessé arra, hogy előre haladjunk az életben, legyen a feladat akár a napi bevásárlás elintézése, akár a mosogatás, akár a munkahelyünkön egy új projekt koordinálása, akár az ebéd megfőzése vagy felszolgálása. A külső körülményektől függetlenül is igyekszünk egyenletes teljesítményt nyújtani, és még ettől boldogok is lehetünk. 


A könnyebb út 


Mi nem keressük a kifogásokat, nekünk soha nem ette meg a házi feladatunkat a kutya, soha nem kerülünk végeláthatatlan dugóba, és soha nem robban le a kocsink munkába menet, pláne nem az őrülten fontos féléves értekezlet előtt. A másik csoport, akikről írok, pont ilyen helyzeteket teremt magának. Valami rejtélyes okból kifolyólag az a bizonyos belső hajtóerő bennük nem úgy működik. Egyébként ez a könnyebb út. Hiszen sokkal könnyebb megmagyarázni, hogy mit miért nem tettünk meg, mint félretenni a méltatlankodást, panaszkodást, és megcsinálni valamit. Az emberi természet ösztönösen a könnyű megoldások felé törekszik, hiszen az energiatakarékosság évezredek óta belénk égett módszer, ami hosszú időn át a túlélésünket biztosította. Ám kis igyekezettel mi is tehetünk érte, hogy több kötelességtudat és nagyobb lelkesedés legyen mindennapjainkban. 


Impulzusok tengerében 


A belső motivációval rendelkező emberek is elfáradnak néha, pihenésre, töltődésre van szükségük, és teljesen nyilvánvaló, hogy fáradt vagy rosszkedvű állapotban bennük is bekapcsol az energiatakarékosság. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy kivétel nélkül mindenkiben van hajlam a lustaságra, ami blicceléshez, a dolgok könnyebbik végének megfogásához vezet, amikor kínosan ügyelünk rá, hogy más is odaférjen… Azonban a belsőleg motivált, egészséges személy igyekszik ezen a ponton túllendülni, és minél hamarabb visszatalálni a számára normális, tevékeny élethez. A visszatalálás számos módon történhet: kikapcsolódás, pihenés által, amikor tetszőlegesen kijelölünk egy időintervallumot, amelyben szigorúan nem a napi feladatokkal foglalkozunk. A pihenés és különböző egyéb tevékenységek (munka, tanulás, háztartás) elkülönítése nagyon fontos, hogy kellő figyelmet tudjunk szentelni mindegyiknek. 


Veszítsd el a fókuszt 


El kell engedni a fókuszt, hogy utána még fókuszáltabbak legyünk? Igen, ez egy anomália. Miért működik? Mert pihenés közben van ideje a koncentrált figyelemért felelős agysejteknek és idegsejteknek regenerálódni, így a relaxálással töltött idő nem céltalan. A kikapcsolódás és újraindítás után megsokszorozódott erővel térhetünk vissza a napi feladatokhoz, és helyreáll az egyensúly. Természetesen feltételezve, hogy képesek vagyunk helyesen meghatározni a munkával és más dologgal töltött idő mértékét, és ezen tevékenységeket koncentráltan végezzük, tehát odafigyelünk arra, amit épp csinálunk. 

 

Tippünk

A pihenés egy formája az utazás is, hiszen egy nyugodt helyen, például vízparton testi-lelki felüdülést élhetünk át. A ringatózó Kis-Duna partján, aktív és passzív programlehetőségekkel várja vendégeit a felnőttbarát Duna Relax Hotel****

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Kultúra, Lelki egészség