Anno a Fővárosi Állat- és Növénykert

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Fővárosi Állatkert - régi fotókon

1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert Budapesten, melyet már mindenki nagyon várt, ugyanis eredetileg már a ’20-as években felmerült a gondolata az alapításnak, ám a forradalom és a szabadságharc miatt több mint negyven évet csúszott. Vissza a múltba!

Állatkert Budapesten

Fővárosi Állatkert - régi fotókon

Sokan szeretjük az állatokat, és csakis a legjobbat akarjuk nekik. Mikor anno, még 1866-ban megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert, a szakemberek igyekeztek legjobb tudásuk szerint gondozni az állatokat, és bemutatni őket az érdeklődőknek. Már az első képen is jól látszik, milyen sok kíváncsi ember gyűlt össze annak reményében, hogy testközelből láthasson olyan különlegesnek számító állatokat, melyeket amúgy csak természetes élőhelyükön láthatnánk.


 
Ilyen volt például a zsiráf is, mely méreteinek köszönhetően tiszteletet parancsolt már akkor is. Párban érkezett, azonban csak a nyitás után két évvel, 1868-ban csatlakozott az akkor már Budapesten élő állatokhoz. Még Ferenc József ajándékozta az állatkertnek – Erzsébet királyné közbenjárására. 

 

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

 

Az állatállomány a hazánkban ismert fajokon kívül sokféle ritkának mondható majomfajból, papagájból, tevéből, kenguruból, és más különleges állatokból tevődött össze. Voltak azonban hiányosságok is, ugyanis nem volt sem elefánt, sem tigris, de még oroszlán sem. Nagyjából tíz évet kellett várni a nyitás után, hogy az oroszlánok és tigrisek csatlakozzanak az addig is igen díszes társasághoz, majd lassan az orrszarvúak és vízilovak is megjelentek.
 
 

Manapság már teljesen normális, megszokott, sőt, elvárt, hogy idehaza is jócskán legyen a különleges, egészen más klímán élő állatokból az állatkertekben, így a budapesti is ennek megfelelően próbálja bővíteni az érkezők számát. Természetesen az egyre gyűlő állatsereglethez egyre több hely is dukál, de reméljük, a jelenlegi bővítések ezt lehetősvé is teszik majd, 
 

Ha te is sokat jársz az Állatkert környékén és a Városligetben, akkor semmiképp sem hagyhatod ki Budapest egyik legjobb éttermét, a Városliget Café & Restaurantot! Az étteremből csodálatos kilátás nyílik a Vajdahunyad várára, és a Városligeti tóra. Az étlapon a magyaros ételeken át a könnyed finomságokig minden megtalálható, így biztosan találsz majd kedvedre való fogásokat! Ha szeretnél egy kicsit jobban megismerkedni ezzel a fantasztikus hellyel, kattints ide: Étterem Budapesten 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Építészet, Érdekesség, Gyerekprogram, Kultúra, Látványosság, Retró Budapest, Szabadidős programok