Futni mindenhol jó?

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Futni mindenhol jó

Mindennapi futócipőnket… bár nem teljesen így van az eredeti szöveg. Mit is tudunk a futásról? Akár életed része az aktív pihenés, akár csak most kezded ízlelgetni a sport és futás örömét: tarts velünk és olvasd el a cikket, amiből még a legjobb futóterepet is megismerheted! 

Szégyen a futás?

A futásról 


A rendszeres testmozgás mindenképpen jó hatással van az egészségre, mondhatni a szervezet optimális működésének elengedhetetlen része. Például javítja az anyagcsere-folyamatokat, növeli a tüdő kapacitását, optimalizálja a szervezet ellenálló-képességét. Ezenkívül a mozgás hatására a hormonrendszer alkotórészei is cserélődnek: az izzadtsággal együtt távozik a stresszhormonok egy része, ezzel párhuzamosan pedig örömhormon (endorfin) szabadul fel. 


Csak a lábam lesz izmos? 


Természetesen nem! Bár logikusnak tűnik, hiszen az alsó végtagunk számos izma közreműködik a futásban: a talp, lábfej, lábszár, comb és csípő izmai is, de a törzs izomzata (hasizom, hátizom) is alaposan dolgoznak. Meglepő módon a rendszeres és gyakori futás a felkar és váll izomzatát is számottevően fejlesztheti! Persze az izmok fejlesztéséhez megfelelő nyújtások végzése, kiegyensúlyozott táplálkozás, és a pihenés idejének betartása is szükséges. 


Szégyen a futás? 


Az emberiség történelme során a futás sokáig a menekülés egyik formája volt. Ma már egy méltán népszerű sport, hiszen gyakorlatilag bárhol rugalmasan, kevés vagy semennyi előképzettség és kevés felszerelés szükséges hozzá. Tulajdonképpen bárhol futhatunk: az otthonunk közelében, vagy akár a szobában, a szomszédos erdei utakon, a park rekortán pályáján, a focipályán is, de a legjobb füves terepen futni. A rendszeres futás az önbecsülést is javítja, növeli az akaraterőt, test-tudatot, így a legkevésbé sem szégyen! 


Futni mindenhol jó 


A futás előnyei között említettük, hogy bárhol végezhető – így nyaralás alatt sem kell nélkülöznünk! A csomagok számát sem gyarapítja, hisz csupán egy kényelmes öltözet szükséges és a futócipőnk. Ha természetközeli szálláson foglaltuk le a pihenésünket, akkor a terület is adott kedvenc sportunk űzéséhez. Ilyen szálláshely például a Tolna megyei Zichy Park Hotel****, ahol a birtok kapuján kilépve a Dél-Mezőföldi tájvédelmi körzet lenyűgöző állat-, és növényvilágát csodálva futhatjuk köreinket
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Szabadidős programok, Utazás