Az interneten számos budapesti és vidéki helyszínű képzés és tanfolyam is megtalálható a témában

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Gombaszezon – veszélyekkel tűzdelt gyűjtögetés

Egyre népszerűbb a gombaszedés a városi lakók körében is. Az őszi gombaszezonban erdei-családi kirándulás címén kiszabadulnak az erdőkbe és leszedik, ami az útjukba kerül. Gombaszedésnél azonban nem csak az életünket kockáztathatjuk, hanem a környezetet is, ha nem jól szedjük le a termést és a pénztárcánkat is, amennyiben védett faj egyedeivel szaporítjuk kosarunk tartalmát.

gombaszezon
Kép szerzője: Bella Gabriella

Hazánk erdőkben gazdag vidékein a lakosság rendszeresen gyűjti a gombákat úgy, hogy a zsákmányt nem mutatják meg a szakértőnek, hiszen jobbára a jól ismert, már "bejáratott" fajokat gyűjtik. Szerencsére Kalmár Zoltán eredményes munkájának köszönhetően az '50-es évek óta a magyar piacokon ingyenes gombavizsgálat biztosítja, hogy az amatőr gombászok csak a biztonságosan fogyasztható gombákat vigyék haza.

A népszerű, sokak által gyűjtött ehető gombák listája igen változatos. Sok függ az időjárástól, a növényzettől és a gyűjtő ismereteitől is. Magyarországon a laikusok is könnyen felismerik a nagy őzlábgombát, óriás pöfeteget, a különféle vargányákat, tinórukat és gerebengombákat, a lila pereszkét, csiperkéket valamint a szegfűgombákat.

Szerencsére komolyabb mérgezés ritkábban következik be, mint gondolnánk. A világszinten is fejlett gombavizsgáló rendszer ellenére Magyarországon évi 10-20 halálos mérgezés is előfordul, amelyet zömmel a gyilkos galóca fogyasztása okoz. A gombaméreg hatása nagyban függ az egyén egészségi állapotától, de a súlyos mérgezések elkerülhetőek lehetnének, ha a gombaszedők legalább a gyilkos galócát felismernék. A számos téveszme között az egyik, hogy a mérgező gombák rossz ízűek. Ez sok esetben igaz is, de a gyilkos galóca éppenséggel jó ízű, és közvetlenül a fogyasztása után sem utal semmi a halálos veszélyre. Sokat teszünk a saját és környezetünk egészségéért és védelméért, ha a szomszédtól, rokontól kapott bevizsgálatlan gombákat nem fogadjuk el.

A gombászathoz szükséges irodalom nyomtatott és elektronikus formában is könnyen elérhető, ezen kívül vannak gombaismereti tanfolyamok, és a gombavizsgáló is sok helyen rendelkezésre áll. Ha valaki kedvet kapott a gombászathoz, az feltétlenül csak a jól ismert ehető fajokat gyűjtse, és a zsákmányt mindig mutassa meg egy gombaszakértőnek.

A vadon termő gomba kevés kivétellel mindenhol, így Magyarországon is azé, akié az erdő vagy mező, ahol a gomba terem. A terület birtokosa olyan és annyi gombát gyűjt, amilyet csak akar. Ha egy adott termőhely tulajdonosa kifejezetten és jól láthatóan nem tiltja, akkor azzal zöld utat ad másoknak is a gombászatra. Az ország erdeinek a felét kitevő állami fenntartású erdőkben a gombászat erdei haszonvételnek minősül, amelyet az erdő kezelője eltűr, amennyiben a szedett mennyiség a napi 2 kilogrammot nem haladja meg. Ez nem vonatkozik hazánk 35 védett nagygombájára, valamint a földalatti termőtestet fejlesztő fajokra, amilyenek például a szarvasgombák is. Előbbieket büntetlenül senki nem szedheti le, míg az utóbbiak gyűjtéséhez az erdőgazdálkodó külön engedélye és egy sor szabály betartása szükséges. A tömeges gombászat óhatatlan velejárója a természetkárosítás, mint amilyen a növényzet letaposása, a talaj bolygatása, valamint a túlzott gyűjtésből fakadóan egyes gombafajok visszaszorulása.

Az interneten számos budapesti és vidéki helyszínű képzés és tanfolyam is megtalálható a témában, elég beírni a keresőbe a „gombász” vagy a „gombaszakértői tanfolyam” címszavakat és lehetőségek garmadájából válogathatunk.

Forrás: https://hvg.hu/plazs/20131012_Tulelni_a_gombaszezont

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Étel, Gasztronómia