Gül baba utca-a legszebb fővárosi sétálóhley

Life of Budapest


Szerző: T.P.

Budapest leghangulatosabb utcája

Budapest leghangulatosabb, legstílusosabb utcája, mely nagyon elüt az átlagtól. Ismerd meg a budai Gül Baba utcát!

Budapest,utca,Gül baba,legjobb, leghangulatosabb,legszebb

Budapest leghangulatosabb utcája

Jó pár nagyon szép, hangulatos utca van a fővárosban. Ilyenkor az ember lehet, hogy automatikusan valami pesti, belvárosi utcára gondol, ahol hömpölyög a tömeg, állandó a zsivaj és mindemellett be lehet ülni valami jó kis vendéglátó ipari egységbe egy finom ebédre, vacsorára, vagy szimplán egy hűsítő italra.

 

Ez esetben most nem ilyenről van szó. Van Budán egy nagyon stílusos, hangulatos utca, mely elüt a városban megszokottaktól. Teljesen más a hangulata, tényleg nem olyan, mint ha Budapesten lenne az ember.

 

Ennek neve pedig a Gül Baba utca.  A nevezett személy a török hadsereggel érkezett anno 1541-ben Budára, mint muszlim szerzetes. Úgy tartja a legenda, hogy a város elfoglalásának hálaadó ünnepén halt meg. Itt zajlott le a temetése természetesen, melyen a maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt a koporsó vivők között is részt vett. Sírja fölé türbét (sírbolt, török mauzóleum) emeltek, mely a mostani formáját 1962-ben kapta meg.  A Törökországgal való megállapodás keretében egyébként felújításba kezdtek, így a környék teljesen át fog alakulni.

 

 

A költségek 2,5 milliárd forintra fognak rúgni, melynek a magyar állam a felét vállalja magára. Ez a hely azóta is az iszlám vallású emberek kedvenc zarándokhelye, a török turistáknak amolyan kötelező program, hiszen nagyon különleges ez számukra, mert ez a vallás legészakibb iszlám emlékhelye

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség, Látványosság