Véradással akár egy másik ember életét is megmenthetjük.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Ha a karod nyújtod – biztonságos véradás

Véradással akár egy másik ember életét is megmenthetjük. Idehaza napi 1800 egység vérre van szükség ahhoz, hogy megfelelő legyen az ellátottság az ország területén, tehát donorra nagyon is szükség van. Ha valaki még csak most kezd kacérkodni a véradás gondolatával, ne habozzon sokáig, az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján megtalál minden szükséges információt, amelyből kiderül, ki és hogyan lehet véradó.

Véradás

Nemes cselekedet, hogy másokon segítünk azonban az is fontos, hogy a donor ne érezze magát rosszul. Szakemberek hangsúlyozzák a kipihentséget, vagyis a véradást megelőző éjjel legalább 7-9 órát aludjunk. Donációra érdemes kényelmes ruhában érkezni, olyanban, amelyben könnyebben hozzáférhetnek a karunkhoz. Kellenek majd a személyi okmányaink is. Mivel alkalmanként 450 ml plusz 3 kémcső vért vesznek le, figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra is. Az alkoholt vagy a zsírosabb ételeket sem árt elkerülni, ha segíteni szeretnénk.

 

Amint végeztünk, együnk valamit. A magasabb cukortartalmú ételek és italok nagyon hasznosnak lehetnek ilyenkor, mivel gyors ütemben képesek megemelni a vércukorszintünket, megakadályozva ezáltal, hogy hirtelen elájuljunk. A rosszullét kockázatát nagyban növeli a dohányzás, érdemes tehát megállni, hogy rágyújtsunk a véradást követő néhány órában. A szervezetnek legalább 5 órára van szüksége ahhoz, hogy magához térjen egy ilyen donáció után, ám azt javasolják: aki tud, maradjon otthon egész nap és pihenjen. Nem illik véradás utánra szervezni az olyan elfoglaltságokat, amelyek hosszabb álldogálással járnak együtt, a tömegközlekedési eszközökön mindenképpen az ülőhely javasolt, és legalább aznap tartózkodjunk az erős napsütéstől, illetve a forró italoktól és fürdőtől is.

 

 

Ha vért adna:

http://www.ovsz.hu/sites/ovsz.hu/files/ovsz_images/alt..jpg

http://www.ovsz.hu/ver/ki-lehet-verado

http://voroskereszt.hu/hogyan-segithetsz/veradas/

Forrás: www.fix.com

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség