A hosszú és meleg nyár kedvezően hatott a mediterrán térségben elterjedtebb isztriai szarvasgomba számára

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Hatalmas szarvasgombát találtak Baranyában

Egy 1040 grammos isztriai szarvasgombát (Tuber magnatum) találtak Baranyában. Ez az eddigi legnagyobb Magyarországon valaha előkerült példány.

Szarvasgomba

Az Agrárminisztérium sajtóosztálya az MTI-vel tudatta: az eddigi rekordot egy 2016-ban megtalált 600 grammos óriás tartotta, amelyet a mostanihoz hasonlóan a NEFAG Zrt. egyik gombásza talált Baranya megye egyik erdejében - közölte

A világ legdrágább gombafajának számító isztriai szarvasgomba számára az idei év nemcsak rekord méreteket, hanem a bőséges olaszországi termésnek köszönhetően rekord alacsony árakat is eredményezett. A hosszú és meleg nyár kedvezően hatott a mediterrán térségben elterjedtebb isztriai szarvasgomba számára, amelynek első példányait 1998-ban találták meg Magyarországon és azóta is ritkaságnak számít.

Aki szeretne látni ilyen méretű isztriai szarvasgombát, az előző rekordot tartó liofilizált példányt megtekintheti a budapesti Vásárcsarnokban. Az abszolút magyar szarvasgombarekord egy 2014-ben talált, 1280 grammos nyári szarvasgomba, amelyet - szintén liofilizált állapotban - a Mezőgazdasági Múzeumban lehet megnézni.

Forrás: http://www.ma.hu/belfold/323971/Rekordmeretu_szarvasgombat_talaltak_Baranyaban?place=srss

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Gasztronómia, Nagyvilág