A karácsonyi időszak hagyományos nagyágyúja itthon a bejgli és a hókifli

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Hazai sikerek a gasztroturizmus nagyágyújának listáján

A karácsonyi időszak hagyományos nagyágyúja itthon a bejgli és a hókifli, a világ különböző tájain azonban más és más édességeket fogyasztanak – írja a Pénzcentrum.hu. A CNN szakújságírója, a desszertekkel és a gasztroturizmussal foglalkozó Jen Rose Smith összegyűjtötte a világ 50 legjobb desszertjét, amelyek között három magyar sütemény is helyet kapott.

karácsonyi sütemény

Esterházy-torta

A torta Esterházy grófról kapta a nevét, a kritikus pedig ezt írja róla: az olvadó textúra és a gazdag édes íz állandó kedvenccé teszik ezt a régimódi tortát az édes ízeket imádó Budapesten, de az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaiban Bécstől Szarajevóig mindenütt megtaláljuk ezt a desszertet. A diós, krémes tortát szinte minden cukrászdában megtalálhatjuk. Noha a listára magyarként került fel, és mi is sajátunknak tekintjük, először valójában Ausztriában készítették el.

Hókifli

A kritikus kiemeli az édesség egyediségét, különlegességét pedig a különböző típusú lekvárokban találta meg. Kiemeli továbbá, hogy a hókifli azért egyedi, mert a régióra nagyon jellemző gyümölcsökkel, szilvával és barackkal töltik. Az így töltött kifliket végül porcukorral szórják meg, ez adja a fehér színt, igazi ünnepi hangulatot varázsolva az asztalokra. Persze nem csak lekváros verziója van, tölthető dióval és mákkal is.

Rigó Jancsi

A szakújságíró krtitikájában ezt írja: leginkább a selymes állaga és gazdag ízvilága miatt kedvelt ez a vonzó torta, amelyet egy szerelmi történet után neveztek el. A listára minden bizonnyal a baracklekvár és a csokimousse töltelék miatt került fel, ez teszi egyedivé ezt a süteményt.

A teljes 50-es lista itt olvasható:

https://www.penzcentrum.hu/utazas/ez-az-50-legfinomabb-edesseg-a-vilagon-3-magyar-suti-is-a-toplistan.1072697.html 

 

 

 

 

 

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/utazas/ez-az-50-legfinomabb-edesseg-a-vilagon-3-magyar-suti-is-a-toplistan.1072697.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Gasztronómia, Karácsony, Rövid hírek