Az új szabályok a tagországok között eddig fennálló nagy árkülönbségeket hivatottak megszüntetni

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Maximalizálták az unión belüli hívások tarifáit

Mától nettó 19 eurócentes (nagyjából 60 forintos) felső korlátja van az Európai Unión belüli telefonhívások percdíjának, SMS-enként pedig legfeljebb 6 eurócentet (20 forintot) számolhatnak fel a szolgáltatók - jelentette be az Európai Bizottság.

hívás tarifák

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az új szabályok a tagországok között eddig fennálló nagy árkülönbségeket hivatottak megszüntetni, mivel az EU-n belüli nemzetközi hívások átlagosan eddig háromszor, egyes esetekben pedig akár tízszer annyiba kerültek, mint a belföldi hívások.

Az előírások a huszonnyolc uniós tagállam mellett Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is vonatkoznak.

Az EU társjogalkotó szervei - az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács - hosszú egyeztetés után tavaly júniusban egyeztek meg a távközlési szabályok módosításáról, és azóta több szolgáltató elébe ment az előírások hatályba lépésének, ahogyan az a roamingdíjak eltörlésekor is történt.

A BEUC európai fogyasztóvédelmi szövetség korábban arról számolt be, hogy az EU-n belüli hívások díjai 5 és 80 eurócent között alakulnak az uniós országokban.

Egyes kritikus hangok szerint ugyanakkor szükségtelen intézkedésről van szó, miután az emberek egy jelentős része már ingyenes internetes telefon- és üzenetküldő szolgáltatásokat használ.

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2019/05/14/brusszel-dontott-szerdatol-vege-a-kellemetlen-meglepeteseknek

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek