Mire ébreszt rá az otthonlét?

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Mire ébreszt rá az otthonlét?

Hogyan éljük túl a koronavírust? 


Az elmúlt napokban másról sem lehet hallani a televízióban, médiában, baráti beszélgetésekben, közösségi oldalakon, mint a koronavírusról. Először nem akartam erről írni, de ma már úgy gondolom, egyéni és közös társadalmi felelősségünk ezzel foglalkozni és a gondolatainkat megosztani másokkal. Sok cég bizonyos munkakörökben elrendelte a home office bevezetését, az iskolák, szórakozóhelyek bezárnak, ami azt eredményezi, hogy otthon maradunk a négy fal között szeretteinkkel – és gondolatainkkal. Az ember szembenéz legbensőbb félelmeivel, kétségeivel. Félelem a megbetegedéstől, félelem a haláltól, félelem az éhezéstől, félelem a szegénységtől, bizonytalanság – és létbizonytalanság… bármennyire pozitívan gondolkodunk is, ezekkel a kérdésekkel találkozunk. 
 

Mire ébreszt rá az otthonlét?

Lehetőség a feloldásra 


Ez a kényszerhelyzet nagyszerű alkalmat ad arra, hogy az élet kicsit lelassuljon, és azok a dolgok, amelyeket a szőnyeg alá söprögettünk, előkerüljenek és feldolgozzuk őket. Az ajándékba kapott „felesleges” idő először rémisztő, ám hasznosítása egy olyan (szintén közös) felelősség, ami a fejlődésünket szolgálja egyéni és társadalmi szinten is. Óriási belső munka ez, ami nagyfokú önismeretet és őszinteséget igényel. Talán a legelső és legfontosabb lépés, hogy ezeket a kérdéseket, kétségeket, félelmeket önmagunk számára beismerjük, azonosítsuk és szembenézzünk velük. A felelősség-vállalás új lépcsője, ami arra buzdít, hogy ne a külső világtól (értsd: munkahelytől, barátoktól, családtól) várjuk a megoldásokat, hanem proaktívan döntsünk saját sorsunkról és kezünkbe vegyük életünk irányítását. A külső körülményeken általában nem tudunk változtatni, de a hozzáállásunkon és tetteinken igen. 


Takarítás és rendrakás 


A tárgyaink, lakásunk, közvetlen környezetünk tisztán tartása a belső rendrakást is segíti. Hiszen amint bent, úgy kint: a belső rendet megszilárdítva kívül is rendet teremthetünk. Nem tudhatjuk, pontosan mi vár ránk és későbbi életünkre ez milyen következménnyel lesz. Azonban az teljesen biztos, hogy egy tiszta térbe könnyebben érkezik egy tiszta tárgy vagy gondolat, hasonlóan ahhoz, mikor a polcon is előbb rendet kell tenni, hogy egy új tárgyat odahelyezhessünk. Ez a gondolatokkal is hasonló forgatókönyv szerint történik. A gondolatok, érzések között is kell időnként takarítani, port törölgetni, és néha bizony selejtezni. Az elengedés fájdalmas, ahogy a fizikai lomtalanítás is nehéz, de amikor megszabadulunk a feleslegessé vált tárgyainktól, gondolatainktól, akkor beengedhetjük életünkbe az újakat. 


Megoldás 

Az ajándékba kapott időt hasznosítsuk! A kesergés nem segít. Engedjük el, ami feleslegessé vált és már nem szolgálja a fejlődésünket, és engedjük be azt, ami előre visz. Játsszunk gyermekünkkel, főzzünk jó szívvel, legyünk nyitottak és bizakodóak. Tanuljunk valami újat, amire mindig is kíváncsiak voltunk! Olvassuk el a polcon porosodó könyvet, amire soha nem volt időnk! Nézzünk online kurzusokat, fejlesszük magunkat, hiszen a hétköznapi élet normalizálódásával egyre nagyobb szükség lesz művelt szakemberekre. Hívjuk fel barátainkat, ismerőseinket, hallgassuk meg, hogy vannak. Ez a kényszerpihenő a legnagyobb áldás is lehet életünkben. 
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Lelki egészség