A segítségkérés idején a legfontosabb, hogy addig ne tegyük le a telefont, amíg a diszpécser nem bontja a vonalat.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Hogyan hívjunk segítséget?

Olyan egyszerűnek tűnik, pedig pánikhelyzetben nem is olyan magától értetődő. Először is tudnunk kell, hogy mivel állunk szemben. Aztán pedig jó, ha megjegyezzük: 112. Ha mást nem is, ezt érdemes minden telefonban a gyorshívó gombok egyikére elmenteni, mert éles helyzetben ez az egyszerű kombináció is kieshet az emlékezetünkből, főleg ijedtség vagy sokk hatására, még akkor is, ha csak szemtanúk vagyunk. Ha pedig közeli érintettek, akkor egyértelmű, hogy megzavarodhatunk baj esetén. Viszont azzal is tisztában kell lennünk, adott esetben rajtunk múlik a gyors, szakszerű segítség elérése.

112

Néhány mély be és kilégzés segíthet rendezni a fókuszt, és egy kicsit elvonatkoztatni attól, ami érzelmileg érint minket. Ha ez megvan, lépjünk a tettek mezejére. Rendőrség, mentők és a tűzoltók hívása esetén is szükség van összeszedettségre és azonnali fontos információk közlésére:

  • Mutatkozzunk be, adjuk meg a telefonszámot, amiről telefonálunk, hogy szükség esetén el tudjanak minket érni.
  • Mi történt?
  • Vannak e sérültek? Ha igen, adjunk leírást arról, mit látunk az érintetten. Ha konkrétan tudjuk ki a sérült, mondjuk el korát, nemét, és adjunk leírást a látható sérülésekről.
  • Hol történt? Ha van pontos cím, az nagyban segíti a segítség mielőbbi célba érését. Ha nincs, akkor a legközelebbi csomópont, főút, fontos jellegzetesség megadása is segítség lehet.
  • A segítség kiérkezéséig tanácsot is kérhetünk az esetleges teendőkről a diszpécsertől.

A segítségkérés idején a legfontosabb, hogy addig ne tegyük le a telefont, amíg a diszpécser nem bontja a vonalat. Sokszor nem kapunk reakciót arra, amíg várjuk a választ, de ez nem azt jelenti, hogy a diszpécser letett minket vagy nem érdekli, mi történik, egyszerűen végzi a munkáját, rögzíti az adatokat és igyekszik mielőbb a megfelelő segítséget eljuttatni hozzánk.

 

Hívószámok:

  • mentők: 104
  • tűzoltóság: 105
  • rendőrség: 107
  • egységes európai segélyhívószám: 112

A 112 egy egységes európai segélyhívószám, amely rendelkezésre áll és ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról nemcsak Magyarországon, hanem bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen.

Ezek a számok bármilyen hálózatból, vonalas és mobilkészülékek esetén is egységesek, nem kell eléjük semmiféle körzetszám, használatukat a különböző telefonszolgáltatók részére jogszabály írja elő, ez vonatkozik az ingyenességre is.

 

Forrás: http://www.gyermekunk.hu/Balasetek.htm

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Tél