Beszivárgott a környezetvédelem a karácsonyba

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Hogyan tartsuk életben a földlabdás fenyőfát?

Beszivárgott a környezetvédelem a karácsonyba. Egyre többen gondolják úgy, hogy műfenyőt nem vesznek, mert az mégis csak műanyag. Vágott fenyőt sem szeretnének, mert hiába szánják azokat az ünnepekre a termelők, mégis csak meg kell halnia egy fának, és amíg az haldoklik, mi gyönyörködünk benne. Éppen ezért sokan teszik le a voksukat a földlabdás, cserepes fenyők mellett, amelyekhez egy terasz vagy egy kisebb kert azért nem árt. A Lakáskultúra összeszedte a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy ezek a kiszemelt fák túl is éljék a mi hagyományainkat.

fenyő
Kép szerzője: freestocks.org from Pexels

1. A fa fajtája

A karácsonyfának kínált konténeres fenyők közül a természetes körülmények között óriássá fejlődő luc-, ezüst- és Nordmann-fenyő pár év alatt kinövi az edényét, de nagyobb dézsába átültetve is csak sínylődik, mert nincs elég hely a gyökereinek. Ezekből törpe fajtákat érdemes beszerezni faiskolában, ahol egyéb minik is kaphatók. A tömött cukorsüvegfenyő (Picea glauca ’Conica’) és havasi törpefenyő (Pinus mugo) kúpos változatai tarthatók erkélyen, kiültetve pedig sziklakert díszei lehetnek.

2. Ki- és beszoktatás

Meglévő vagy új cserepes fenyőnket tartsuk hideg, de fagymentes helyen, és hetente kétszer öntözzük meg, de úgy, hogy ne maradjon alatta pangó víz. Az ünnep előtt fokozatosan kell hozzászoktatni őket a meleghez: tartsuk egy-két napig hűvös, világos garázsban, pincében vagy folyosón, csak utána vigyük be a szobába, és minél távolabbra tegyük a fűtőtesttől. A földje legyen állandóan nyirkos, mert a kiszáradt gyökereken már a beöntözés sem segít. Ugyanígy a túlöntözés is veszélyes lehet. A fa jobban elviseli a száraz levegőt, ha párásítunk a helyiségben. Kiköltöztetés előtt ismét hagyjunk neki időt az akklimatizálódásra. A konténeres fenyő fagymentes napon, télen is kiültethető.

3. Hová tegyük karácsony után?

Az élő fenyők legfeljebb 10 napot maradhatnak a lakásban, utána – a megfelelő, fokozatos átszoktatás után - ki kell tenni őket a teraszra vagy a kertbe. Magasra növőt csak oda ültessünk, ahol évek múlva sem lesz zavaró. Kisebb kertbe ideálisak a sziklás-hegységi és a koreai jegenyefenyő (Abies lasiocarpa, A. koreana) törpe fajtái, amelyek kifejletten sem haladják meg a 2-3 m-t, valamint a cukorsüvegfenyő. Vegyük figyelembe, hogy ház tövében idővel leárnyékolhatják az ablakot, lombos fák alatt pedig csenevészek lesznek, mert nem jutnak elég fényhez.

Forrás: http://www.lakaskultura.hu/kert/cserepes-karacsonyfak-mire-figyeljunk/?utm_source=kattintas&utm_medium=link&utm_campaign=hirlista

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Advent, Budapest, Életmód, Karácsony, Ünnep