A szenzorok színük változásával értesítik viselőjüket arról, hogy mennyi UV-sugárzásnak vannak kitéve, ezzel segíthetik megelőzni a leégés okozta betegségeket, köztük a bőrrákot.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Hordható UV-sugárzás érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok

A szenzorok színük változásával értesítik viselőjüket arról, hogy mennyi UV-sugárzásnak vannak kitéve, ezzel segíthetik megelőzni a leégés okozta betegségeket, köztük a bőrrákot. Az egyéni érzékenységre szabott szenzort bármilyen papírszerű anyagba be tudják építeni, agy akár karkötő vagy fejpánt formájában is vigyázhatunk az egészségünkre. A szenzorok hatféle színt tudnak ölteni, melyek az emberi bőr tónusát utánozzák, ezzel mutatják a viselője UV-veszélyeztetettségének mértékét.

Hordható UV-sugárzás érzékelő
Kép szerzője: Ryan Christodoulou

Az embernek szüksége van napfényre, hogy elegendő D-vitamin képződjön a szervezetében, a túlzott napozás azonban a bőrégést, bőrrákot, vakságot, ráncosodást okoz. Egyes betegségek - köztük a lupusz nevű krónikus autoimmun kór - és több gyógyszer is növeli a bőr fényérzékenységét, a napsugárzás egészséges mértéke ezért egyre inkább egyéni lesz.

Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legtöbb bőrrákos esetet diagnosztizálják: 2017-ben - az ausztrál Melanoma Intézet becslései szerint - több mint 1800-an haltak meg a betegségben.

Forrás: http://www.ma.hu/eletmod.hu/320576/Az_UVsugarzast_jelzo_viselheto_erzekelot_fejlesztettek_ki?place=srss

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Érdekesség