Nem akarják helyettesíteni az orvosokat

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Pontosabban szűrhetik a HPV vírust

Új módszert dolgozott ki a Neumann Diagnostics, ami az ígéretek szerint minden eddiginél pontosabban szűri ki a HPV vírust.

Pontosabban szűrhetik a HPV vírust

Ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, akinél végeznek kenetvizsgálatot, és az esetek harmadában negatív citológiai eredménnyel távozik az orvostól – mondta az InfoRádióban Nyíri Miklós, a Neumann Diagnostics ügyvezető igazgatója. Hozzátette: egy otthoni mintavételi lehetőséget biztosítanak, ami azt jelenti, hogy a nők maguknak le tudnak venni mintát. Az eredmények szerint a nők 97 százaléka használható mintavételt küldött.
Nyíri Miklós hangsúlyozta: nem akarják helyettesíteni az orvosokat. Szerinte a módszer azoknak jó elsősorban, akik nem járnak rendszeresen nőgyógyászhoz. Hozzátette: Ez a vírus jelen van hüvelyben is, és a "házi" mintavétel a hüvelyből történik. Az orvos a méhnyakból vesz kenetet.
A méhnyakrák a negyedik vezető halálok a világban: évente mintegy 500 ezer nő haláláért felelős. Csak Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak az orvosok, és félezer nő veszíti életét az akár éveken át lappangó betegség következtében.

Forrás:
https://infostart.hu/eletmod/2019/05/15/nagyon-jo-hir-a-hpv-virus-kiszureserol
 

címkék: