Idén 100 éves Szabó Magda - 7 megható gondolat az írónőtől

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

7 velős gondolat az idén 100 éves Szabó Magdától

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum október 5-én különleges kiállítással várta a magyar kultúra és a magyar irodalom iránt rajongókat. Az idén 100 éves írónő születésnapja alkalmából rendkívüli tárlatvezetést tartottak “Annyi titkom maradt még...” címmel. Olvassátok most el ti is Szabó Magda 7 legszívbemarkolóbb gondolatát!

7 Szabó Magda idézet

7 velős gondolat az idén 100 éves Szabó Magdától

Szabó Magda olyan volt sokunknak, akik írunk, mint egy remény, egy lehetőség, amely bebizonyítja, hogy igen, így is lehet ezt csinálni. Megtapasztalni a boldogságot, mely ideig-óráig tart, és megírni az élményeket, majd átélni az elvesztés fájdalmát, hogy tudjuk, mi volt az igazán fontos az életben, és ezáltal egy komplexebb, nehezebben emészthetőbb, fájdalmasabb írást kiadni a kezünk közül. Olyat, amilyet csak akkor tudunk teljes valójában életre hívni, ha már meghalt. 

Legtöbb írónk és költőnk, akiket oly’ sokra becsülünk, írtak olyan műveket, és hagytak ránk olyat örökséget, melyet sokszor olvasni is fájdalmas - nem hogy átélni. Félelmetes belelátni valakinek az életébe ennyire mélyen. Félelmetes, és legszívesebben elfordulnánk, hogy ne is kelljen elolvasnunk ezeket a szavakat, melyek a valóságot tárják elénk, hiszen annyira őszinték…! 

 

 

Szabó Magda következő idézetei egytől egyig szívbemarkolóak és valósághűek. Tükrözik az írónő lelkivilágát, szerelmével töltött éveit, és a nélküle leélt sok-sok évet is. Olvassátok most ti is, és gondolkodjatok el rajta!

 

1., “Nem tudok úgy könyvet írni, hogy ne tudjam, mi lesz az utolsó mondata. A meglepetés munka közben történik, amikor az általam kitalált figura egyszerűen ellenáll. Mondjuk, nem akar meghalni. Vagy nem ahhoz megy feleségül, akihez én szántam. Van az írásban egy olyan elem, ami tőlem független. Én ezt úgy szoktam fogalmazni, hogy ha nem érzem a Jóistent a hátam mögött, nem fog megszületni senki.”
(Nők lapja 2017/20. lapszám, mely egy 2003-as webes kérdezz-feleleket idéz)

 

2., “…attól, hogy kölcsönösen szeretjük egymást, még úgy meg tud döfni, hogy térdre esem. Éppen azért, mert én is szeretem. Csak az tud nekem fájdalmat okozni, akihez közöm van…”
(Az ajtó)

 

3., “Egész életemben mindenkit, aki hozzám tartozott, jobban tudtam szeretni önmagamnál. Ennyi a titok. Ez nem derű, ez a szeretet fegyvere. Szeretnék önöknek valami rettenetesen egyszerűt mondani, amit édesanyámtól tanultam annak idején. Mondjuk hétfő volt, és én megsemmisültem ettől vagy attól. Anyám csak nézett, és azt mondta: „Kislányom, ma hétfő van, és jön a kedd. Csak nem képzeled, hogy a keddnek van valami köze a hétfőhöz? A szél is megfordul. Kicsit mindig lehetsz szomorú. Ha nem magad, más miatt. De bízzál az életben. Nem ok nélkül kaptad.”
(Nők lapja 2017/20. lapszám, mely egy 2003-as webes kérdezz-feleleket idéz)

 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Budapesti épületek, Érdekesség, Kiállítás, Kultúra