Időjárási csavar

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Melegebb van az északi sarkkörnél, mint Olaszországban

A sarkkör környékén 31 fokot mértek, míg Olaszországban 15-21 fok alatt maradt a hőmérséklet.

Időjárás

Vasárnap az Ibériai-félsziget délnyugati csücskén már a 35,5 fokot is elérték a maximumok, de ami megdöbbentőbb: az oroszországi Kojnas állomáson 31,2 fokot mutatott hétfőn a hőmérő, pedig az állomás az északi sarkkörhöz nagyon közel helyezkedik el.

Közép-Európában ezzel szemben 20 fok alatt maradnak a maximumok, és a Földközi-tenger középső medencéjében is jóval hidegebb van az ilyenkor megszokottnál. A GFS modell 2 méteres hőmérsékleti anomália térképén is elég szembetűnőek a különbségek: Közép-Európában van ahol 12-15 fokkal hidegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest.

Jelenleg meridionális áramlás dominál, ami az észak-déli irányú légtömeg áthelyeződést segíti elő. Az erős délies áramlásnak köszönhetően nagy mennyiségű, szubtrópusi eredetű levegő áramlik észak felé Európa atlanti partvidékén és az Ural-hegység térségében, mely egészen az Északi sarkkör környékére is eljut.

Közép-Európára viszont észak felől zúdul le a sarkvidéki eredetű légtömeg. Magyarország éppen a frontvonalon helyezkedik el. Nyugaton viharos széllel áramlik be a hidegebb levegő, keleten azonban napos, meleg idő jellemző. A hőmérséklet-különbség egy-két helyen a 20 fokot is eléri.

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2019/05/14/idojarasi-csavar-melegebb-van-az-eszaki-sarkkornel-mint-olaszorszagban

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Nagyvilág, Rövid hírek