Az évben még 15 millió utassal számol a budapesti repülőtér, ami 2030-ra a duplájára nőhet.

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Ijesztő listára került fel Budapest

Elképesztően nőtt a Budapestre érkező turisták száma az elmúlt időszakban. A "jó turistáknak" a legtöbben örülnek, a pár napra, szórakozási céllal ideérkezőknek már sokkal kevesebben. A Portfolio.hu azt írja: ha a tendencia folytatódik, a város kénytelen lesz valamilyen megoldással előállni, hogy ne fulladjanak meg a belvárosi lakosok, de mégis megmaradhasson Budapest, mint kedvelt turisztikai desztináció. 

Ijesztő listára került fel Budapest

Az "overtourism" jelenségéről már sokat hallhattunk, néhol olyan méreteket ölt, hogy nemcsak a helyieknek okoz kellemetlenséget az odalátogató hatalmas embertömeg, de akár az adott hely ökoszisztémájában is komoly problémákat okozhat. Például a fehér homokos Fülöp-szigeteki Boracay fél éves kényszerpihenőt kapott, miután tavaly a világ legszebb szigetének választották és ennek hatására több, mint 2 millió turista kereste fel a szigetet, jelentős környezetszennyezést hagyva maga után. A thaiföldi Maya-öböl egyes részeinél is nagy gondokat okozott az odalátogató napi 5 ezer turista, a sok szemét és a haldokló korallzátony arra késztette a helyi hatóságokat, hogy a nyári időszakra ne engedjenek be kívülállókat. 
Nálunk a belvárosi lakosság érzi meg a több millió látogatót, akik közül sokan csak pár napra, szórakozási céllal érkeznek. A buliturizmus hatására a főváros belső részeiről sokan a külső kerületekbe költöztek, egyrészt financiális okokból, például a VII. kerületben egy rövid távú lakáskiadás jól jövedelmező befektetés lehet, a másik ok pedig, hogy egyszerűen nem akarták tovább elviselni az éjszakai élet velejáróit.
A KSH adatai alapján tavaly a vendégéjszakák száma meghaladta a 10 milliót a fővárosban, ahol több mint 4,3 millió vendég szállt meg.
A BuzzFeed jelentett meg a minap egy olyan cikket, amelyben 16 olyan várost mutatott be, ami az elmúlt időszakban a turisták kedvence lett. Erre a listára került fel Budapest is, Barcelona, Palau, Velence, Amszterdam, May a-öböl (Koh Phi Phi), Machu Picchu, Dubrovnik, Hanauma-öböl, Izland, Uluru, Boracay sziget, Cinque Terre, Santorini, Kyoto és a Nagy Piramisok mellett. 
A buliturizmus valós problémáját az is jól mutatja, hogy már konferenciákat is rendeznek ebben a témában, ahol előkerülnek a lehetséges megoldások, illetve az is, hogy hogyan kellene csak a "jó turisták" látogatását ösztönözni. Nem egyszerű megoldást találni a helyzetre, ahogy az sem, hogy egyáltalán szétválasszuk, vagy megfogalmazzuk, hogy mennyi és pontosan milyen látogatókat várunk a városokba. 

A további növekedés várhatóan nem marad el, a Budapest 2030 konferencián Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója arról számolt be, hogy ebben az évben még 15 millió utassal számol a budapesti repülőtér, ami 2030-ra a duplájára nőhet. 
Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/ijeszto-listara-kerult-fel-a-magyar-fovaros-a-kulfoldiek-miatt.308497.html
 

címkék: