A szülők rémálma, amikor a gyermek - például etetés közben – félrenyel és a levegő se ki, se be.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Jesszusom, mindjárt megfullad!

A szülők rémálma, amikor a gyermek - például etetés közben – félrenyel és a levegő se ki, se be. A legrosszabb, amit tehetünk ilyenkor, ha pánikolunk. De mi az, amit valóban tehetünk?

Fulladás

Az általános gyakorlat szerint az legyen az első, hogy meggyőződünk arról: a légutat elzáró falat vagy egyéb idegen tárgy, például egy legó, még elérhető távolságban van, így egyszerűen benyúlunk és kivesszük. A nyelvgyökön túl azonban tilos nyúlni, mert ezzel lehet, még nagyobb bajt okozunk. Ha nem látjuk a légzés útját álló tárgyat, ételt, azonnal hívjunk mentőt, míg a szakszerű segítség megérkezik, addig is van, amit tehetünk gyermekünkért.

Ha nincs meg a vétkes, akkor a babát fejjel lefelé kell fordítani. Ötször rá kell ütni a két lapocka közötti részre, ami az esetek többségében elég ahhoz, hogy újra levegőhöz jusson. Ha azonban mindez nem használna, elkezdhetjük alkalmazni a klasszikus újraélesztési technikákat: a befúvást és a szívmasszázst. Mindkét esetben fontos, hogy a gyereket kemény felületre fektessük, a hátát picit megemelve, a fejét viszont nem megtámasztva. Mivel babák esetében még viszonylag nehéz a nyaki verőér kitapintása, legjobb, ha a pulzust a felkar belső oldalán ellenőrizzük.

 

      

(kép: elsosegely.blog.hu)

Forrás: http://mgya.org/oktatas.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Étel, Gyereknevelés