A yoga útja

Life of Budapest


Szerző: Orsi

A jóga útján

A mindennapi életben sokféle stressz-forrással kerülünk kapcsolatba naponta: közlekedési dugó, tömeg, utazás, bevásárlás, munkahelyi gondok vagy otthoni feszültségek aggaszthatnak. Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden embernek szüksége van rá, hogy néhány percre, órára szünetet tartson és kikapcsolja zakatoló (negatív) gondolatokat. 

A yoga útja

Jóga körkép 


A jóga gyakorlása hatalmas népszerűségnek örvend hazánkban is. Elérhetőek jógaórák számos stúdióban, sőt, az egyre inkább teret hódító online oktatásnak köszönhetően ma már akár otthonunkban is részt vehetünk hivatalos gyakorláson. A jógagyakorlásról utazás alatt se feledkezzünk meg! Néhány vidéki szállodában elérhető az aktuális programok között a jóga is - például a Tündérkert Hotel Noszvaj területén is részt vehetünk jógaórákon, vagy a faluban tudunk csatlakozni aktuális órához. 


De vajon mi is a jóga? 


A yoga összetett rendszere évezrekkel ezelőtt született Indiában, és az ászaná-kon (a testmozgás meghatározott gyakorlatain) kívül az életvitelre, relaxációra, ezen kívül szellemi gyakorlatokra vonatkozó útmutatásokat is tartalmaz. A jóga során a felsorolt gyakorlatokat eszközként felhasználva a figyelem kiterjesztését törekszünk elérni, ezen belül a saját magunkra való odafigyelés, tudatosság, saját magunk megismerése, közvetve a körülöttünk lévő világ megismerését is. A jóga ösvényén barangolva a gyakorló magasabb életminőséget érhet el azáltal, hogy szellemi és fizikai egészséget hosszú időn keresztül fenntarthatja. Az érdeklődő szabadon dönti el, hogy „csupán” a mozgás öröme miatt vesz részt az órán, vagy a szellemi útmutatásokat is szeretné követni. 


Mi történik valójában egy jógaórán? 

 

Az óra előtt testben és lélekben is megérkezünk, tehát az ajtón belépve kint hagyjuk a napi feszültségeket, cikázó gondolatokat, problémákat. Majd az üdvözlést követően néhány bemelegítő-átmozgató gyakorlat következik, ezután az óra ászana-gyakorlással, tehát testgyakorlással folytatódik. Pontosabban: tudatában a test korlátainak (ami mindenkinél más és más), az adott ászanát törekszünk a lehető "legjobban" elvégezni. A jóga gyakorlása bátran ajánlható minden korosztály számára, akár idősebbeknek is, mert nem a „tökéletes” kicsavarás a fontos, hanem az, hogy minden résztvevő jól érezze magát és felfrissüljön. Végül az óra pár perces relaxációval zárul, hiszen a pihenés is nagyon fontos a mozgás után. 

 

Tippünk

Ha szeretnéd a jógát kipróbálni, érdeklődj az aktuális programokról Tündérkert Hotel Noszvaj recepcióján, vagy tájékozódj hivatalos Facebook oldalán

Szeretettel várják jógatáborok, jógacsoportok szervezőinek megkeresését is! 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Érdekesség, Lelki egészség, Oktatás, Program, Sport, Szabadidős programok, Utazás