Egy XI. kerületi irodaházban találták meg a méretes mérges cselőpókot

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Jókora pók hozta a frászt egy budai irodaházban dolgozókra

Egy XI. kerületi irodaházban találták meg a méretes mérges pókot – írja a Blikk. Sokan megijedtek tőle, egy ott dolgozó nő mégis elkapta, bedobozolta, majd értesítette az állatvédőket.

cselőpók
Kép szerzője: Pixabay

Felismerte, hogy ez egy szongáriai cselőpók, ami hazánkban védett. Az Állatmentő Liga munkatársai vállalták, hogy tavaszig egy terráriumban gondját viselik. Most nem szabad szabadon engedni, mert a fagyott földben nem tudna magának télire üreget ásni.

A szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis), mivel természetes élettere szűkül, már lakott területen is megtalálható. A védett állat Magyarország legnagyobb termetű pókfaja, testének hossza akár a négy centit, de lábait kiterjesztve a tízcentis átmérőt is elérheti. Kolosváry Gábor arachnológus a "mi madárpókunknak" nevezte 1931-ben a Természet című folyóiratban. Színe általában barna, szürke, illetve ezek különféle árnyalatai. Földbe fúrt, hálójával megerősített, függőleges üregekben él. Megfogni nem tanácsos, mert a marása a lódarázséhoz hasonló, émelygést és heves szívdobogást is okozhat – írta korábban a Népszava.

Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/merges-pok-okoztt-panikot-budan/t7cx7dl

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek