A Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól - téli napforduló

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Jön a téli napforduló, szombattól egyre tovább lesz világos

December 21-én van a legrövidebb nap és a leghosszabb éjszaka napja, ez a téli napforduló dátuma idén. Ez azt is jelenti, hogy december 22-től úgy megyünk befelé a télbe, hogy egyben kifelé is megyünk belőle, hiszen napról napra több lesz a világosság körülöttünk.

téli napforduló

A napforduló csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Valójában az év két pillanata: a Nap legmagasabb déli pozíciója a Baktérítőn, illetve északi pozíciója a Ráktérítőn; az az időpont, amikor éves égi útján a Nap észak-déli mozgása ellentétes irányúra változik.

A téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja.

A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti. A wikipédia szerint a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik ehhez, és ünnepségek kísérik, mint például az ókori római Saturnalia, a zsidó Hanuka, az afroamerikai Kwanzaa, vagy maga a karácsony, melyet Mithrász és a Sol Invictus napisten kultuszához kapcsolódóan, illetve több pogány ünnep helyett tart ma a keresztény vallás.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Életmód, Rövid hírek