Van néhány étel, amit mindenképpen el kell kerülni a kutyáknak és a macskáknak is

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Karácsonykor is figyelnünk kell négylábú társainkra

Az ünnepek alatt még nehezebb megállni, hogy ne adjunk egy-két falatot a kutyáknak, macskának is a karácsonyi fogásokból. A faktor.hu azonban azt írja: van néhány étel, amit mindenképpen el kell kerülni.

Kutyák, cicák

Sültek:

A húsok ízesítéséhez használt olajok, fűszerekés pácok emésztésére nincs felkészülve az állatok gyomra, ezért a sült hús könnyen ételmérgezést okozhat. Inkább natúr, csont nélküli fogásokkal kedveskedjünk kedvenceinknek.

Hagyma:

A tabu. Mindegy, hogy szárított, pirított vagy főtt. A bajt a hagyma egyik vegyülete, az úgynevezett N-propil-diszulfid okozza, amely oxidatív károsodást okozhat a kutyák vörös vérsejtjeiben azzal, hogy meggátolja az oxigénmolekulákkal való kötődésüket.

Csoki:  

A csokoládé, vagy csoki tartalmú étel is súlyosan mérgező lehet az állatokra a benne lévő, koffeinhez hasonló összetevő, a teobromin miatt. Szerencsés esetben a mérgezés „csak” hányást és hasmenést eredményez, de a teobromin akár rohamokat és szélsőséges esetben halált is okozhat.

Tojás:

Amiben nyers tojás van, azt sem tanácsos a kisállatoknak elfogyasztani, mert szalmonellával vagy E-colival is megfertőződhetnek.

Alkohol:

Mivel más az állatok anyagcseréje, kisebb a testsúlyuk és nem is szokott hozzá a szervezetük az alkohollal való találkozáshoz, nagyon könnyen alkoholmérgezést kaphatnak, ezért ez is tiltólistás.

Forrás: https://www.bumm.sk/belfold/2018/12/16/karacsonyi-menu-ezekkel-az-etelekkel-megmergezhetjuk-kedvenceinket

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek