Az elmúlt évek fogyasztóvédelmi ellenőrzései 54 százalékról 15 százalékra szorították vissza az e-kereskedelemben tapasztalt jogsértések arányát

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Kevesebb a jogsértő webáruház, de azért még akad

Az elmúlt évek fogyasztóvédelmi ellenőrzései 54 százalékról 15 százalékra szorították vissza az e-kereskedelemben tapasztalt jogsértések arányát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint az e-kereskedelmi vállalkozások tipikus hiányossága, hogy elmarad a 14 napos elálláshoz kötődő részletes tájékoztatás, illetve sok esetben az elállási jog gyakorlását szabálytalanul többletfeltételekhez kötik.

webáruház

Gond lehet az elérhetőségi adatok közlésével is, hiszen a magyar nyelvű honlap vagy a ".hu" végződés nem garantálja, hogy magyarországi webáruházból vásárolnak a fogyasztók. Ezen felül az ellenőrök megállapították, hogy a termék kiszállításáról szóló határidő gyakran megtévesztő, a cégek nem tudják tartani a rendeléskor vállalt ígéretüket.

Azt javasolják, hogy internetes vásárlás előtt az érdeklődők látogassanak el a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapra, ami az e-kereskedelmi cégek ellen hozott jogerős határozatok mellett tartalmazza azt is, ha a listán szereplő vállalkozás teljesítette a határozatban foglaltakat, és így fogyasztóvédelmi szempontból már megfelelően működik.

Ha az európai uniós tagállamokban bejegyzett webáruházaknál vetődik fel probléma, akkor az Európai Fogyasztói Központ nyújt érdemi és ingyenes segítséget.

Forrás: https://adozona.hu/altalanos/Ezekkel_a_problemakkal_talalkozhat_ha_az_in_MZTJYA?s=hl

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség, Rövid hírek