Kőbánya változása

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Megújul Kőbánya

Kőbányáról élt egy bizonyos sztereotípia, melyet igyekeznek megszüntetni. Nemsokára gyökeresen megváltozik a kerület képe, ami magával hozza a funkciójának változását is.

Megváltozik Kőbánya

Megújul Kőbánya

Kőbánya teljesen átalakul. A városrész arculata jelentősen megújul azoknak a beruházásoknak köszönhetően, amelyek során ipari műemlékből kulturális városközpontot alakítanak ki, olyan intézményeknek adva otthont, mint a Magyar Állami Operaház új műhelyháza és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

 

Mindannyian tudjuk, hogy Kőbányát ipari területek szegélyezik. A városrész egykor a fővárosi ipari termelés zászlóshajója volt,ezek azonban most megújulóban vannak. Tökéletes példa rá az Északi járműjavítóv, ahol egykor munkások dolgoztak, most pedig kulturális komplexum épül ott.

 

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója felidézte nemrégen, hogy az Operháztól öt kilométeres sugarú körön belül kerestek helyszínt a műhelyháznak, így találtak rá 2013 januárjában az Eiffel-csarnokra, amelyet az a Feketeházy János tervezett, akinek a nevéhez a szinte egyidős Operaház tetőszerkezete is kötődik.

 

A rövidesen megújuló Andrássy úti zenepalotában nincs próbaterem, sem zenekari öltöző, valamennyi raktárat bérelni kell, az operaházi színpadtechnika sem mai már. Az Eiffel-műhelyház legalább tíz funkciót tud majd betölteni: lesz benne egy 400 fős kamarajátszóhely és próbacentrum, valamint korszerű gyártóüzemet és raktárbázist alakítanak ki, így nyolc, különböző helyszíneken bérelt raktárat vált majd ki a 20 milliárd forint értékű díszletet őrző, új létesítmény.

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest