Az Adriai-tengerben 30-55 méter mélyen alakult ki, a mezofotikus zónában

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Hosszú korallzátonyra bukkantak Olaszországban

Bari közelében, Monopoli városának partjainál fedezték fel a tenger mélyén húzódó korallzátonyt, amely Európában is egyedülállónak számít.

Hosszú korallzátonyra bukkantak Olaszországban

A képződmény nem a vízfelszín közelében található, hanem az Adriai-tengerben 30-55 méter mélyen alakult ki, a mezofotikus zónában, és ezzel a most felfedezett korallzátony Európában is egyedülállónak számít - írják a kutatók a Nature szaklapban. A mezofotikus zónában korallzátonyok a fény hiánya miatt jóval ritkábban fordulnak elő, és a korallok sem annyira színpompásak, mint a vízfelszín közelében élő társaik.
A képződmény hosszára vonatkozóan eddig csak becsléseket tettek közzé, a korallzátony legalább 2,5 kilométer hosszú, de újabb feltételezések szerint akár 135 kilométer hosszan is elterülhet. A tudósok úgy gondolják, hogy az olasz korallzátony hasonlóan az Ausztráliánál, a Maldív-szigeteknél vagy a Vörös-tengerben húzódó zátonyokhoz, a teljes régió partvonalát követi a víz alatt, Puglia pedig körülbelül 200 kilométer hosszú.

(hvg.hu)
https://www.bumm.sk/turmix/2019/03/12/akar-100-kilometer-hosszu-is-lehet-az-olasz-korallzatony
 

címkék:

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.