Hátsó-terem vált a földalatti képződmény megújulásának egyik jelképévé

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Újdonságokkal várja a látogatókat az Esztergom környéki kristálybarlang

A Dorog határában lévő Sátorkőpusztai-barlangban látogatóbarát útvonalakat alakított ki, új lámpákat szerelt be, valamint megtisztította a barlang régi és újonnan napvilágra került képződményeit a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület.

Újdonságokkal várja a látogatókat az Esztergom környéki kristálybarlang

A szervezet elnöke, Lieber Tamás elmondta: az úgynevezett Hátsó-terem vált a földalatti képződmény megújulásának egyik jelképévé. A korábban bekormozott és összefirkált terület a barlang egyik leglátványosabb része lett, az üledék eltávolítása és a tisztítás után gipszvirágokkal és -tűkkel gazdagon kitöltött hasadékok nyíltak meg.
A látogatók által kilélegzett szén-dioxid és a hő a képződmények károsodását is eredményezheti, ezért módosítottak a túravezetés rendjén. A barlangot minden hónapban egy hétvégi napra nyitják meg, akkor viszont reggeltől délutánig több csoportban zajlanak a túrák. A vezetésre a bebte.hu oldalon lehet jelentkezni, jelenleg júniusig minden időpontot lekötöttek az érdeklődők.
A Sátorkőpusztai-barlangot, Komárom-Esztergom megye egyetlen, a nagyközönség számára is látogatható barlangját 1946-ban dorogi természetjárók fedezték fel – írja az infostart.hu. Felfedezése után a látogatók, valamint a környéken állomásozó magyar és szovjet katonák a kalcit-, aragonit- és gipszkristályokkal borított, 286 méter hosszú barlang jó részét tönkretették.
A BEBTE 2012-ben egy új járatot talált, amelynek folyosóját az 1946-os, felfedezéskori állapotokra jellemző kiválások borítják. Érintetlen gipszkristályok és borsókő figyelhető meg a falakon, a mennyezetet limonitos kiválások és kalcitlemezek fedik. Az új szakaszt a bejutás napjára utalva Pünkösdi-ágnak nevezték el.

Forrás:
https://infostart.hu/eletmod/2019/02/03/uj-latvanyossagokkal-nyilt-meg-az-esztergom-kornyeki-kristalybarlang
 

címkék: