Évente 50-100 ezer ember betegszik meg kullancsok miatt

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Applikáció segít a kullancscsípés elleni védekezésben

Egy mobilalkalmazással segíti a kirándulókat a Magyar Kullancsszövetség a kullancs által terjesztett betegségek megelőzésében. Ezt a szövetség elnöke közölte a köztévében.  

kullancs

Kapiller Zoltán azt mondta, a hamarosan piacra kerülő Okostelefon-Kullancs-kalauz megmutatja, hogy az adott területen milyen kullancsfajok élnek, melyek veszélyesek az emberre, illetve milyen betegségeket terjesztenek. Emellett a megelőzésről és a megelőzéshez szükséges eszközök – például a kullancsriasztó, a kullancseltávolító kanál, a kullancsteszt – legközelebbi beszerzési helyéről is tájékoztat.

A betegséget terjesztő kullancsok száma folyamatosan nő, mert nincsenek téli fagyok, amelyekben az előző évi populáció elpusztulna. A felmelegedés miatt pedig egy új kullancsfaj is érkezett Magyarországra.

Évente 50-100 ezer ember betegszik meg kullancsok miatt, de az orvosok sok esetben nem jönnek rá, hogy ez áll a háttérben, mert a kullancs által terjesztett betegségek háromszáz egyéb klasszikus belgyógyászati betegséget imitálnak – hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán.

Az elnök szerint emiatt legalább a megyei székhelyeken centrumokat kellene létrehozni, ahol olyan orvosok, szakemberek dolgoznának, akik a kullancs által terjesztett fertőző betegségeket önállóan és kevert fertőzéses formájában is felismerik.

Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/mobilalkalmazas-is-segit-a-kullancsok-elleni-vedekezesben/237djgk

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek