Kullancseltávolítás kérdésében már vannak eltérések a szakértői álláspontok között

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Új, veszedelmes kullancs jelent meg idehaza – egyelőre a déli megyékben

Új rókakullancs alfaj jelent meg Magyarországon, egyelőre a Dunántúlon Somogy és Tolna megyében. Az új vérszívókról még keveset tudnak a szakértők, köz- és állat-egészségügyi veszélyeit vizsgálni kell - mondta az InfoRádióban a Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán, aki szerint most már egész évben kullancsszezon van. Eszerint február végétől július közepéig van az első nagy rajzás, majd augusztus elejétől november közepéig egy kisebb.

kullancs

Magyarországon 42 kullancsfaj volt honos eddig, ebből tucatnyi támadta az állatokat és az embert, a többiek csak bizonyos erdei állatokon élősködtek. Most, hogy az elmúlt években a déli államok felől bejött Tolna és Somogy megyébe az aranysakál, vele együtt bejött a rókakullancs eddig nem ismert alfaja.

A védekezésről a szakember elmondta: ha kirándulni megyünk, ne menjünk vadetetők, vadpihenők, vaditatók környékére, inkább a kijelölt turistautakon haladjunk. Kerti munka, bozótirtás alkalmával inkább a déli órákat válasszuk, mert a kullancsok leginkább a reggeli és a délutáni órákban rajzanak ki előszeretettel. Jó, ha tetőtől talpig lefújjuk magunkat kullancsriasztó készítménnyel, és minden kint tartózkodás során folyamatosan vizsgálgassuk magunkat. Ugyanez érvényes strandolások alkalmával is, óránként-másfél óránként be kell nézni a fürdőruhába kullancsvizitelni.

Kullancseltávolítás kérdésében már vannak eltérések a szakértői álláspontok között. Míg a Kullancsszövetség elnöke azt mondja, hogy szigorúan tilos körömmel, csipesszel, olajjal nekiesni a vérszívónak, patikában kapható kullancskanalat kell használni, addig Földvári Gábor parazitológus azt mondja, a testben talált parazitát minél előbb ki kell szedni, mert a betegségek kialakulása attól is függ, mennyi idő telik el a csípés és a kullancs eltávolítása között. Úgy látja: ha valaki kirándulás közben vesszük észre a kullancsot, nem érdemes megvárni, amíg hazaérünk, inkább azonnal - akár körömmel is - távolítsuk el.

A gyógyszertárakban kapható kullancstesztet - amely azt mutatja meg, hogy az adott kullancs fertőzött-e a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal - is érdemes elvégezni -, bár a teszt nem mutat százszázalékos eredményt, és pozitív eredmény esetén sem törvényszerű a megbetegedés.

A Lyme-kór első tünete a vándorló folt. Ha ezt észreveszik, és időben elkezdődik a kezelés, antibiotikummal jól kezelhető, a nehéz diagnosztika miatt viszont sok esetben későn vagy nem is ismerik fel a betegséget.

A Kárpát-medencében leggyakoribb közönséges kullancs (Ixodes ricinus) Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet. A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, aminek a beadási sorozatát érdemes az előző év téli időszakban elkezdeni, hogy a védettség tavaszra kialakuljon. A Lyme-kór ugyan gyógyítható, de a betegség nagyon alattomos tud lenni, mivel nem minden esetben jelentkezik a jellegzetes kokárda alakú bőrpír, és a betegség tünetei sokszor a csípés után csak évek múlva jelentkeznek. Ilyenkor már csak a kialakult szövődményeket (mozgásszervi, idegrendszeri, szív- és érrendszeri) lehet kezelni. Ráadásul, mivel a csípés nem ad immunitást, egy szezonon belül akár többször is el lehet kapni.

Forrás: http://www.ma.hu/eletmod.hu/329638/Uj_veszedelmes_kullancs_jott_delrol_Magyarorszagra?place=srss

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek