A kutyára kapaszkodott kullancs általában 48 óra után juttatja át az egysejtűeket a gazdaszervezetbe

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Idén még nehezebb lesz kedvenceinket megóvni a kullancsoktól és a fertőzésektől

Bár a féregtelenítés egész évben szerves része a felelős állattartásnak, azért a külső élősködők elleni védelemről sem szabad megfeledkeznie a kutyatartóknak – írja a hazipatika.com. Csak így lehet megóvni kedvenceinket a kullancsok és a bolhák által terjesztett súlyos betegségektől, többek között a babéziózistól.

Idén még nehezebb lesz kedvenceinket megóvni a kullancsoktól és a fertőzésektől

Manapság a téli hónapokban sokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint a korábbi évtizedekben. Így például a kullancsok - amelyek eddig csak tavasztól őszig voltak aktívak - már sokkal tovább, akár egész évben is életben maradnak. A bosszúság mellett ezek a paraziták számos súlyos betegség hordozói is lehetnek, amivel megfertőzhetik a kutyákat és a macskákat. 
A Lyme-kór, avagy borreliózis az első számú betegség, amelyet a kullancsokhoz kötnek. Ugyanakkor ezek a külső paraziták egy másik, szintén rendkívül veszélyes betegséget is terjesztenek, a babéziózist, amely akár halálos is lehet a kutyákra nézve. A betegséget az egysejtű Babézia parazita okozza, amely a fertőzött kullancsból vérszívás közben kerül az állat szervezetébe.
A kutyára kapaszkodott kullancs általában 48 óra után juttatja át az egysejtűeket a gazdaszervezetbe, ezért kiemelten fontos az olyan készítmények használata, amelyek lehetővé teszik a gyors védekezést, illetve gyors hatással rendelkeznek a már megtapadt kullanccsal szemben.
A kullancsok mellett a bolhák is fenyegetést jelentenek a házikedvencek egészségére, ráadásul veszélyesebbek, mint azt sokan gondolnák. A bolhák terjesztik a Dipylidum caninum nevű galandférget, amely a kutyák és macskák beleiben él. Az állatba a fertőzött bolha lenyelésével kerülnek a férgek - először pete formában, hogy aztán kifejlett férgekké alakuljanak.
Mind a macskákban, mind a kutyákban előfordulhatnak galandférgek, ugyanakkor az emberek is hordozhatják őket. Különösen a kisgyerekek vannak kitéve a fertőzés veszélyének, mivel kevesebbet mosnak kezet, így könnyebben felvehetik a petéket a szennyezett háztartásban.
Forrás:
https://www.hazipatika.com/hazikedvenc/kutya/cikkek/kutyaegeszseg/iden_meg_veszelyesebbek_a_kullancsok/20190412151702?autorefreshed=1
 

címkék: