A kullancsszezon idén sem marad el, érdemes időben elkezdeni a felkészülést.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Hamarabb előbújtak a kullancsok

Kullancsokkal ma már a városokban is lehet találkozni, így nem csak azoknak kell odafigyelni, akik az erdőt járják, vagy akik kirándulnak – írja az MTI.

kullancs

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György felhívta a figyelmet, hogy az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, előbb aktívak és korábban szaporodnak, ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást mielőbb be kell adatni.

A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség, így tavaszra, nyár elejére fejti ki az oltás a védő hatását, egy év múlva pedig ismétlőoltást kell kérni.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe jutása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen, amely súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség.

Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már a kullancsok, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, jobban oda kell figyelni az ország délnyugati részén és az északi határ középső szakaszán.

Kirándulni jó, de mielőtt elindul valaki, érdemes felkészülni és körültekintően védekezni a kullancsok ellen.

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/03/14/kullancs-kullancsveszely-vedekezes/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek