A lufik, léggömbök tilalmának kiterjesztését több holland párt is támogatja

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Egyre több helyen tiltják be a lufikat

Egyre több holland település önkormányzata tiltja be a léggömbök röptetését az ünnepségeken – írja az MTI. Az országban immár a települések 17 százaléka teljes tilalmat rendelt el a léggömbökre, 20 százaléka pedig nem ajánlja a röptetést.

lufi

A tilalom kiterjesztését több holland párt is támogatja, mivel a ballonok maradványai jelentős környezeti károkat okoznak.

A közelmúltban ausztrál kutatók kimutatták, hogy a tengeri madarakat a műanyaghulladékok közül a léggömbök vagy léggömbdarabok veszélyeztetik a leginkább, mivel a lenyelésük 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyagdarabok elfogyasztása.

A Tasmaniai Egyetem és az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet (CSIRO) csapata 1733 madártetemet vizsgált, és minden harmadik állat gyomrában találtak a tengerből felevett műanyaghulladékot. Tanulmányuk szerint egyetlen műanyagszemét lenyelése 20 százalékkal, kilencé pedig 50 százalékkal növeli egy tengeri madár elpusztulásának kockázatát, míg 93 műanyagtöredék elfogyasztása biztos halállal jár.

Forrás: https://24.hu/tudomany/2019/03/14/leggomb-lufi-kornyezetszennyezes/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Nagyvilág, Rövid hírek