Légszennyezés, légszennyezettség hazánkban

Life of Budapest


Szerző: V. Zs.

Nagyobb légszennyezettség van hazánkban néhol, mint Pekingben!

Nem csak Budapesten, de számos vidéki településen is olyan magas fokú légszennyezettséget mértek, hogy az meghaladta a szmogos Peking szennyezettségét. Nézd meg mit tehetünk ellene!

Légszennyezés, légszennyezettség hazánkban

Nagyobb légszennyezettség van hazánkban néhol, mint Pekingben!

Nem csak Budapesten, hanem számos vidéki városkában is elképesztő mértékű légszennyezettséget mértek. Néhol magasabb értékkel, mint a szmogos Pekingben. Ez nagyon elkeserítő! Hogy mi miatt van és mit tehetünk ellene? Elmondjuk.

 

Mára már nem az ipari erőművek, vagy a diesel autók miatt van ekkora szennyezettség hazánkban, hanem leginkább a háztartási égetések miatt. A szilárd anyaggal való fűtés rendkívül káros. A szilárd tüzelőanyagok, mint a fa, szén, bár olcsóbbak, mint a gáz, de jóval nagyobb mértékben rontják a levegőt. Ennek vannak azért fokozatai. A nedves fa égetése kimondottan káros. Az optimális, ha 15 százalékos nedvességtartalma van a fának. Ezt több éves, fedett, de szellős helyen való tárolással érhetjük el a tűzifánál.

 

A szén esetében, az 50-es években volt jelentős magas szállópor-koncentráció és kén-dioxid a levegőben, de ez akkor leginkább a széntüzelésű erőművek miatt alakult ki. Azóta ez a probléma jelentősen csökkent, de fontos tudnunk, hogy a rossz minőségű barnakőszén és a lignit égetése miatt máig fellelhető probléma.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Szabadidős programok, Tél