A tervek szerint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adattárházban az idegenforgalmi cégek szállodák, vendégeinek adatait tárolják.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Lekövethetők lettek a pihenéseink

Január elsejétől egy központi adattárba kell feltöltenie a szállásadóknak, kik szálltak meg náluk. A lépés nem csupán a turisztikai adminisztráció egyszerűsítésére szolgál: az idegenrendészet, a rendőrségi is kikérhet adatokat ebből. A tervek szerint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adattárházban az idegenforgalmi cégek szállodák, vendégeinek adatait tárolják.

Adatszolgáltatás
Kép szerzője: Zichy Park Hotel

Eddig is kötelező volt papír alapon adminisztrálni a szállóvendégek nevét, születési idejét, úti okmányainak adatait és a tervezett tartózkodás idejét, a különbség az, hogy ezeket az adatokat most központilag tárolják, és kereshetővé teszik, és ezentúl az önkormányzati adóhatóságok és a KSH-n túl a rendőrség, az idegenrendészet is hozzáférhet az adatokhoz.

A rendőrség szabadon kereshet az így létrehozott adatbázisban, igaz hivatalosan ki kell kérnie az adatokat a szállásadótól. Mindezért cserébe megszűnik az úgynevezett idegenrendészeti vendégkönyv. A rendszer üzemeltetője jó eséllyel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) lesz, amely már fél évvel ezelőtt hírt adott a rendszer indulásáról. A rendszer naprakész, pontos forgalmi adataiból az MTÜ készítheti el a turisztikai ágazatról szóló jelentéseket.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/it/nemsokara-azt-is-tudjak-rolunk-kivel-mikor-voltunk-szallodaban.303800.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek, Utazás