A leleteket később a kecskeméti múzeumban restaurálják

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Lenyűgöző leletekre bukkantak Baja közelében

Régészek egy csoportja bronzkori telepnyomokat, Árpád-kori bogrács- és fazéktöredékeket, egy kemence omladékait és egy sírt is azonosított egy Baja határában, az 51-es főút mellett zajló építkezés során. Keszthelyi Orsolya, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa és az ásatás vezetője szerint a terület környéke már a hetvenes évek óta régészeti lelőhelynek tekinthető, az akkori feltárás során a kutatók egy avar kori temető maradványait fedezték fel – írja az MTI.

Lenyűgöző leletekre bukkantak Baja közelében

A terület nyugati részén őskori telepnyomokra, gödrökre és árkokra bukkantak, amelyekben szintén edénytöredékeket találtak. Keszthelyi Orsolya szerint, a leletek egy egykori település nyomaira utalnak. A kutató úgy véli, feltehetően már az őskorban is éltek az egykor vízfolyásos, mocsaras területen, illetve a löszös, homokos dombháton.

A terület keleti-északkeleti részén egy sírt és benne egy szinte teljes emberi csontvázat is feltártak. Az elhunyt mellé nem helyeztek el használati tárgyakat, ezért nagyon nehéz meghatározni, hogy milyen korszakból is származik. A nyugat-keleti tájolás ugyanakkor a kora Árpád-korra és a bronzkori halomsíros kultúrára volt jellemző.

Keszthelyi Orsolya elmondta, a megfigyelést a földmunkák befejezéséig folytatják, a leleteket pedig később a kecskeméti múzeumban restaurálják, majd a bajai Türr István Múzeumba kerülnek.

 

Forrás:

https://24.hu/tudomany/2019/02/18/baja-regeszet-bronzkor-arpad-kor/

címkék:

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.