Ló, a gyógyító társ

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Ló a mitológiában

Az állatokat a mítoszokban, vallási rendszerekben sokszor különleges képességekkel ruházzák fel, az emberek jóakaratú, okos segítőiként a lovak és unikornisok is szerepelnek a legendákban, mondákban. Az évezredek alatt kialakult szimbolikák apáról fiúra szálltak, ám egyelőre nem tudjuk, milyen alapja van ezeknek a néphagyományoknak. Lássuk, mit tudunk a lovakról! 

Mit tudunk a lovakról?

Mit tudunk a lovakról? 


A ló régóta társállata az embernek. A lovak nagyon változatos méretekkel, színekkel, sőt különböző szemszínekkel rendelkeznek. Egy átlagos ló marmagassága 140-220 cm, tömege 400-500 kg is lehet. A ló az emlősök osztályába tartozik, ezen belül a páratlan ujjú patások rendjébe. A régi időkben a vadlovak háziasításuk előtt szabadon nyargaltak a határtalan mezőkön, ezért a szabadság és bátorság jelképeiként említhetjük őket. 


Mitológia és szimbólumok 


Ősi mítoszokban a lovak a Nap szekerét húzták az égen, hogy fényt hozzanak az embernek, ezért többek között isteni hírnökökként, az isteni bölcsesség beavatott tudójaként is tisztelték őket. Számos kultúrában, ősi vallásban ló képében jelentek meg a termékenység, újjászületés istenei. A nomád népeknél (például a honfoglaló magyarok esetében) szokás volt, hogy a gazda halálával a lovat is mellé temették. A magyar ősvallásban és a nyelvben nagyon érdekes, hogy a táltos szót használták a különleges képességű paripák, illetve a természetfeletti erejű vallási személy, a sámán megnevezésére is. 


Unikornis, a varázslatos ló 


Különleges szimbólum az egyszarvú ló, azaz unikornis amelyet számos csodás tulajdonsággal ruháztak fel. Leginkább fehér lóra hasonlít, de őzlábakkal és oroszlánfarokkal, a homlokán pedig egyenes, vagy spirálisan csavart szarvval is gyakran ábrázolják. Az Unikornis a tisztaság, az ártatlanság és a remény örök szimbóluma. A harmónia, a bölcsesség, a titokzatosság és a misztikum megszemélyesítője. 


Ló, a gyógyító társ 


A régi időkben az emberek és az állatok sokkal szorosabb viszonyban éltek egymással, egymás mellett, az emberek tisztelték az állatok erejét, bölcsességét. Ma is feltűnhetnek életünkben az állatok, akár álmainkban, vagy a való életben való megjelenésükkel. A mondák és mítoszok világa szerint a ló belépve az életünkbe gyors, meglepő fejlődést, a tudat kiszélesedését segítheti. Nagy lelki erejével, szeretetével és bölcsességével támogathat bennünket, erőt adhat az ismeretlen feladatok elvégzéséhez, beavatást a magasabb tudásokba. Akárhogy legyen is, az biztos, hogy a lovak szeretetre méltó, gyönyörű, erős állatok, amelyet mi magunk is megtapasztalhatunk. 

 

Tippünk
Szívesen találkozna unikornissal? A noszvaji De la Motte kastélyban „Az unikornisok földjén” címmel a Herendi Porcelánmanukfaktúra időszakos kiállítása tekinthető meg július 25-től, és talán további részletes is kiderülhetnek a mitikus egyszarvúakról is. 
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség, Kiállítás, Kultúra, Lelki egészség, Utazás