A Cápasuli három medencéjében összesen csaknem egymillió liter tengervíz hullámzik.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Ma nyit a Fővárosi Állatkert Cápasulija

Elkészült és mától látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert Cápasuli nevű új létesítménye.  prof. dr. Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: "Ilyen hatalmas tengeri medencével, ami a Pannon Park kiszolgálásához szükséges, eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence".

Cápasuli
Kép szerzője: Fővárosi Állat és Növénykert

A Cápasuli az Állatkerten belül a kert idén májusban megnyílt új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban található, annak legújabb látványosságaként veheti birtokba a nagyközönség. A cápasuliban a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni. Emellett az állatok itt növekednek, fejlődnek is. Fajonként ugyan eltérő méretűek, de átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át a Pannon Park óriásmedencéjébe.

A tervek szerint 7-8 cápafaj egyedeinek nevelésével foglalkoznak majd itt, ezek közül 4 faj már most is látható. A cápák mellett a velük közeli rokonságban álló ráják több faja, illetve többféle csontos hal is helyet kapott a bemutatóban. A Cápasuli három medencéjében összesen csaknem egymillió liter tengervíz hullámzik. A későbbi Pannon Park óriási cápamedencéje, ahová a Cápasuliból kikerült állatokat szánják, még sokkal hatalmasabb lesz.

A Cápasuli úgy lett kialakítva, hogy a technológiai terek nagy része, sőt, az akvarisztikai gépészeti rendszerek is a bemutató részét képezik. A közönség így az állatok mellett a Cápasuli munkatársait is láthatja napi feladataik ellátása közben, illetve bepillantást nyerhet a modern akvarisztikai technológiába is. A tengervizet nem a tengerből hozzák, hanem helyben keverik ki oly módon, hogy a tengeri só koncentrátumhoz megfelelően kezelt édesvizet adagolnak. A létesítmény fűtéséhez szükséges hőenergiát teljes egészében a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjével biztosítják.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve foglalkoznak különféle cápák tartásával. A Pálmaház alatt 1912-ben megnyílt akváriumban azonban a legnagyobb medencék eredetileg csak 6 ezer literesek voltak, így a cápák közül leginkább csak az Adria vizében is honos kispettyes macskacápa tartása jöhetett szóba. E patinás Akvárium 2004-es rekonstrukciója után már 11, 20 és 23 ezer literes medencék is voltak, s ekkor már egy fenéklakó cápafaj, a barnasávos bambuszcápa bemutatására, sőt szaporítására is lehetőség nyílt.

A tegnapi helyszíni bejárás során a résztvevők felkeresték a jelenleg még építés alatt álló Pannon Park, illetve annak központi építménye, a biodóm építkezését is. A nagyszabású, 44 milliárd forintból megvalósuló bemutató komplexum terveit a Paulinyi-Reith & Partners Zrt. készítette (a tervezett biodómot az International Properity Awards szakmai zsűrije nemrégiben Európa legjobb szabadidős létesítményének választotta), a kivitelezés fővállalkozója a Market Építő Zrt. A kivitelezés jelenleg igen látványos szakasznál tart, hiszen már csaknem elkészült az az acél tetőszerkezet, amely a biodóm fedett parkja fölé boruló fényáteresztő membránt tartja majd. Közben az egyik kupolában már elkezdték a fényáteresztő héjazatot is felszerelni.

 

A Pannon Parkot a tervek szerint 2021-ben veheti birtokba a közönség.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert, közlemény

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Program, Rövid hírek