A Magyar Tudományos Akadémia (MTA)

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

A Magyar Tudományos Akadémia

Az MTA egy olyan tudományos testület, melynek fő feladatai közé tartozik a tudomány művelése, a tudomány eredményeinek terjesztése, a kutatások támogatása, és a magyar tudomány képviselete. Ismerd meg most te is tevékenységeit!

A Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia

A háttérről

 

Működését 1830-ban kezdte meg Magyar Tudós Társaság néven, miután elfogadták az alapszabályokat. Az 1830. november 17-ei igazgatótanácsi ülésen Teleki József személyében megválasztotta első elnökét, Széchenyi Istvánt pedig másodelnökké nevezték ki. Az első rendes tagokat ugyanezen a napon választották meg, a tiszteletbeli tagok száma pedig összesen huszonnégy volt.


A Magyar Tudós Társaság első közgyűlését 1831. február 14-én tartotta, és a következő osztályokat hozták létre:


- nyelvtudományi

- bölcseleti

- történeti

- matematikai

- természettudományi

- törvénytudományi

 

1840-ben a Magyar Tudós Társaság nevet Magyar Tudományos Akadémiára változtatták, négy évvel később pedig megnyitotta kapuit az MTA könyvtára is. Az 1870-es évektől lett az ország tudományos életének központja. 

 

 

1860-ban országos gyűjtés indult a székház felépítésére, a kiírt tervpályázaton pedig végül Friedrich August Stüler nyert. A kivitelezésnek 1862-ben kezdtek neki Ybl Miklós és Szkalnitzky Antal vezetésével, és 1865. december 11-én adták át az impozáns épületet. A székház Budapest V. kerületében, a Széchenyi István tér 9. alatt található.

 

A kultúra más oldalról is meg tud nyilvánulni az MTA-t illetően, elég, ha csak az Akadémia Klubra gondolunk a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Az exkluzív, belvárosi rendezvényhelyszínen rendezvényszervezéssel foglalkoznak lassan 15 éve, a dunai panoráma pedig magáért beszél…

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Budapesti épületek, Építészet