Korábban a vakbélgyulladás egyet jelentett az azonnali műtéttel, csakhogy a technika fejlődésével már az is megállapítható, mennyire van begyulladva ez a szerv, ha enyhébb esetről van szó, egyszerű antibiotikumos kezeléssel is gyógyítható.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Már nem kell azonnal kikapni a vakbelet

Korábban a vakbélgyulladás egyet jelentett az azonnali műtéttel. Csakhogy a technika fejlődésével már az is megállapítható, mennyire van begyulladva ez a szerv, ha enyhébb esetről van szó, egyszerű antibiotikumos kezeléssel is gyógyítható. Egy finn kutatásban 500 felnőtt pácienst küldtek CT-re. A vizsgálatok utána csoport felét megoperálták, a másik felét gyógyszerekkel kezelték, három napig intravénásan kapták az antibiotikumot a kórházban, majd hazamehettek, de még hét napig tablettát kellett szedniük.
Vakbél
Utóbbiak közül százan a kezelést követő öt éven belül mégis átestek vakbélműtéten, a legtöbben az első évben. A szerzők viszont átlagban így is sikeresnek értékelik az antibiotikumos kezelést, mivel a betegek 64 százalékánál bevált a kúra. Akiket megműtöttek, azoknál átlagosan négy főből egynél fellépett valamilyen komplikáció - ide sorolták a tanulmány szerzői a hasi fájdalmakat és fertőzéseket is. Az antibiotikummal kezelt csoportban az arány csak 7 százalékos volt, illetve ennél a társaságnál átlagban 11 nappal rövidebb volt a felépülési idő, mint az operáción átesetteknél. És még egy nem mellékes adat: az első évben a gyógyszerrel kezelt csoport kezelésének összköltsége 60 százalékkal volt alacsonyabb, mint a műtött betegek csoportjánál.

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/uj_korszak_a_vakbelgyulladas_gyogyitasaban/20180928104723?autorefreshed=1

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség